Ejere af 185.000 boliger får alligevel ikke penge tilbage efter kaos med ejendomsvurderinger

Der er stadig cirka 13,5 milliarder kroner på vej til ejere af 530.000 boliger, skønner Skatteministeriet.

Du risikerer en lang næse, hvis du havde forventet at få penge tilbage i for meget betalt boligskat. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix Denmark)

Når alle landets 1,7 millioner boligejere får deres nye ejendomsvurdering efter op til 11 års ventetid, så er det ikke kun spændende, fordi de endelig kan kan finde ud af, hvad de skal betale i boligskat i fremtiden.

Boligejerne får nemlig også svar på, om de mellem 2011 og 2020 har betalt for meget til skattefar for at bo i deres hjem, og derfor får en pæn sjat penge tilbage.

Det skyldes nemlig, at hundredtusindvis af boliger blev vurderet for højt i det gamle system, og at boligejerne derfor har betalt for meget i skat.

Hidtil har Skatteministeriet vurderet, at ejerne af i alt 715.000 i perioden har betalt for meget i skat i perioden, og derfor skal have 14 milliarder kroner tilbage plus renter løbende fra 2021.

Men den vurdering viser sig nu at være noget for høj, skriver revisionshuset BDO's nyhedsbrev, Depechen.

Skatteministeriet oplyser til DR Nyheder, at man nu regner med, at det er ejere af i alt 530.000 boliger, de har ejet mellem 2011 og 2020, som får penge tilbage i for meget betalt boligskat.

- Det forventes navnlig at være boligejere uden for de større byområder, der får penge tilbage, skriver ministeriet i et faktaark.

- I alt skønnes cirka 530.000 ejendomme at blive omfattet af tilbagebetalingsordningen. Størtedelen af disse ( godt 400.000) er parcel- og rækkehuse, hvor hver tredje ejendom forventes at få en tilbagebetaling, lyder det.

'Lever i ulykkelig uvidenhed'

Det samlede beløb til tilbagebetaling er nedjusteret med omkring én halv milliard kroner, hvilket betyder, at de nu forventer at sende 13,5 milliarder tilbage i lommerne på de berørte boligejere.

Det er altså 185.000 færre, end ministeriet estimerede i sommeren 2021, der skal have penge tilbage.

- Hvor det før var cirka ejerne af hver anden bolig, der fik penge tilbage, så er det knap hver tredje nu, siger chefkonsulent hos BDO Henning Boye Hansen til DR Nyheder og fortsætter:

- Men de her ejere af 185.000 boliger lever i lykkelig uvidenhed, for de aner ikke, at de nu ikke længere står til at få penge tilbage, siger han.

Grunden til, at færre boligejere end forventet hidtil, får penge tilbage, skyldes, at de nye 2020-ejendomsvurderinger er højere, end man hidtil har forventet.

De vurderinger er afgørende for beregningen af, om nogen har betalt for lidt eller for meget i boligskat i de ni år fra 2011 til 2020.

Der er dog den kattelem, at hvis du har betalt for lidt, så skal du alligevel ikke punge ud. Her træder en skatterabat i kraft, så deres boligskat ikke stiger.

Med forventningen om en tilbagebetaling på 13,5 milliarder kroner, så betyder det, at der gennemsnitligt bliver tilbagebetalt cirka 25.500 kroner per bolig. Det er omkring 6.000 kroner mere per bolig end seneste udmelding fra Skatteministeriet.

Det skyldes dog, at der årligt løber renter på for 6,2 procent, forklarer Henning Boye Hansen, og derfor er det gennemsnitlige beløb vokset.