Opdateret klokken 12.45 med kommentar til tallene fra KL.
Ejere af 670.000 boliger har fået et brev ind gennem den digitale brevsprække, som kan have stor betydning for deres økonomi i fremtiden.
De fik nemlig inden årsskiftet besked fra deres kommune om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller ej.
Det viser en undersøgelse foretaget af Kommunernes Landsforening (KL) på baggrund af en opgørelse fra landets kommuner.
- Kommunerne stod vi pludselig med en kolossal opgave. Derfor er det også positivt, at vi er lykkedes med at sende breve og beskeder ud til så mange danskere, siger Birgit Hansen (S), der formand for Klima- og Miljøudvalget, i en pressemeddelelse.
Brevet kommer, efter at KL og regeringen sidste år aftalte, at alle ejendomsejere med gas- eller oliefyr i områder, der er gasforsynede, inden udgangen af 2022 skulle have klar besked om udrulning af fjernvarme.
Det er nemlig en politisk målsætning, at alle, der kan få fjernvarme, er koblet på nettet senest i 2028.
Mange må vente lidt endnu
Men selv om kommunerne har sendt 670.000 breve ud, så er det langt fra alle, der er en pind klogere, end de var, inden mailen tikkede ind i e-Boks.
For i 40 procent af brevene - svarende til 268.000 - lyder beskeden, at det endnu ikke er afklaret, hvorvidt de kan få fjernvarme.
- I den perfekte verden havde alle selvfølgelig fået et soleklart ja eller nej. Men borgerne skal også kunne regne med den besked, de får fra os, og vi vil ikke love nogen noget, der ikke ender med at holde, siger Birgit Hansen fra KL, der forventer, at alle får en endelig afklaring i løbet af 2023.
Det udgør dog et problem, at spørgsmålet om fjernvarme stadig er uafklaret for ejere af flere end en kvart million boliger.
Det mener Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.
- Vi har behov for, at politikerne ser på, hvordan man kan accelerere afklaringen for dem, der har fået et måske, siger han.
Hvad siger du til, at fire ud af 10 ikke har fået klar besked om fjernvarme?
- Det er beklageligt, men forventeligt. De processer, man har sat op i forhold til varmeplanlægning, tager tid. Derfor skulle vi have gjort noget mere for at accelere det ved at stille nogle andre krav, siger professoren.
Hvordan vil du på baggrund af tallene sige, at det går med udrulningen af fjernvarme af Danmark?
- Jeg mener, at udrulningen går så stærkt, som det overhovedet kan lade sig gøre inden for rammerne. Jeg vil anbefale, at politikerne i 2023 ser på, hvordan kan stille nogle færre krav. Man bør for eksempel fylde fjernvarmepuljen op, så man kan skaffe arbejdskraft til området siger Brian Vad Mathiesen.
Uret tikker for pensionist i Næstved
Én af de borgere, som stadig venter i uvished, er pensionisten Jasper Westrup, som bor i et rækkehus i Næstved.
Hjemmet varmes op af et naturgasfyr, men uret er begyndt at tikke, for fyret har 12 år på bagen og kan stå af hvert øjeblik det skal være.
Og en udskiftning af fyret vil være en bekostelig affære, som Jasper Westrup helst vil undgå.
- Vi har brug for klarhed. Vi har brug for at få at vide, om og hvornår vi kan få fjernvarme. Så ikke nogen fodslæbende administration i kommunen eller andre steder. Lad os nu få klar besked, siger han.
Jasper Westrup er en af i alt 15.000 husstande i Næstved Kommune, som sidste år fik et brev fra kommunen om fjernvarme.
Men sammen med cirka halvdelen af de i alt 15.000 gasopvarmede husstande, så må han vente i uvished.
De har nemlig fået besked om, at de 'måske' kan få fjernvarme inden 2028.
Men hvorfor får du ikke en varmepumpe i stedet?
- Vi bor ret tæt, så hvor skulle jeg placere en varmepumpe? Fjernvarme er den mest rigtige løsning og den mest samfundsøkonomiske efter min mening. Vi bor så tæt, at hvis alle får en varmepumpe, så vil det støje alt for meget, siger Jasper Westrup.
Kommune: 'Måske-breve' skyldes, at der er potentiale
Manden, der har hovedansvaret for, om Jasper Westrup og de andre Næstved-borgere kan få fjernvarme, hedder Jens Bach.
Han er nemlig chef for miljø og teknik i Næstved Kommune.
Hvorfor tager det så lang for at finde ud, hvilke områder der kan få fjernvarme?
- Dem, der har fået det tredje brev, er steder, hvor der er et potentiale for fjernvarme. Der er dog endnu ikke et lavet et projektforslag, om det kan lade sig gøre, og i givet fald hvordan og hvornår det skal rulles ud, siger Jens Bach og fortsætter:
- Det er fjernvarmeselskabet, der skal lave forslaget, og her er det vigtigste, at det skal kunne give samfundsøkonomisk overskud.
Et brev om, at borgerne får besked i 2023, lever det op til aftalen mellem KL og regeringen om, at alle borgere skulle have klar besked inden udgangen af 2022?
- Siden forhandlingerne har man modificeret det, så man inden udgangen af 2022 skulle have svar på udsigterne til, at man kunne få fjernvarme, og så kunne alle i løbet af 2023 få en endelig afklaring, siger chefen for miljø og teknik.