Ejerskab af DONG skal parkeres i skattely

Regeringens salg af DONG-aktier sker via skuffeselskaber i Cayman Islands, blandt andet på en adresse, som præsident Obama har kaldt ”verdens største skattefuskeri”

Når regeringen sælger aktier for otte milliarder kroner i DONG, så får de nye ejere adresse hos Ugland House i Cayman Islands og 1209 North Orange Street i Delaware.

Begge adresser er berygtede skattely for hundredtusindvis af firmaer fra hele verden.

Faktisk er adressernes ry så blakkede, at selveste USA's præsident, Barack Obama, i en tale har sagt om Ugland House, at det "enten må det være verdens største bygning eller verdens største skattesvindelnummer."

IBIS: Kommer aldrig til at betale skat

18.857 selskaber er indregistreret i den lille, fem etagers kontorbygning i Cayman Islands.

Det er en gennemgang af selskabsoplysninger fra blandt andet Luxembourgs virksomhedsregister, der viser, at regeringen er ved at sælge DONG ud i et uigennemskueligt netværk af skuffeselskaber i skattely.

- Det er underligt, at finansministeriet med åbne øjne indgår en aftale, hvor alt tyder på, at selskabet aldrig kommer til at betale skat nogen steder. Det harmonerer rigtig dårligt med Danmarks indsats mod skattely, siger skattely-ekspert Lars Koch fra ulandsorganisationen IBIS.

Umuligt at følge ejerskab

Det er det amerikanske finansselskab Goldman Sachs, der står som køber, men reelt vil det være umuligt at følge ejerskabet af DONG-aktierne.

Ifølge aktstykkerne i sagen skal Folketinget godkende et salg af DONG til et firma i Luxembourg, New Energy Investment I.

Men her stopper det formelle ejerskab af DONG ikke.

Selskab solgt seks dage efter oprettelse

Dongs nye ejer Goldman Sachs har, inden for ganske få dage, etableret en større kæde af selskaber, der skal bruges til at kontrollere DONG-aktierne. New Energy Investment I blev, ifølge oplysninger fra Luxembourgs selskabsregister, stiftet den 30. oktober 2013.

Det var Luxembourg-selskabet GS Lux Management Services, der formelt stiftede det nye DONG-moderselskab. Allerede den 6. november 2013 solgte GS Lux Management Services dog aktierne videre til to andre selskaber: New Energy I og New Energy II, begge med adresse i Luxembourg.

Ejerskab solgt videre

Både New Energy I og New Energy II blev ligeledes stiftet den 30. oktober 2013. Her begynder sporet at sprede sig ud.

Allerede dagen efter, at de to selskaber blev stiftet i Luxembourg blev ejerskabet solgt videre. Lidt over halvdelen af aktierne i New Energy I blev solgt til New Energy Investment BSEP L.P., med adresse hos Corporation Trust Center i Delaware, USA.

Det er de eneste officielt tilgængelige oplysninger om firmaet.

Globalt knudepunkt for skattely

Delaware er et globalt knudepunkt for skattely-firmaer. Der er således ca. 285.000 firmaer registreret på den adresse, hvor DONGs ejerskab fremover skal bo.

Resten af aktierne i New Energy I blev solgt til to firmaer i Cayman Islands, New Energy Investment Offshore Ltd og Broad Street Energy Partners Offshore Holding-B, L.P.

Begge disse firmaer har adresse i Ugland House i Cayman Islands.

Her er indregistreret over 18.000 firmaer.

Ejerskab fordelt ud i skattelyselskaber

Aktierne fra det andet ben i Goldman Sachs DONG-konstruktion bliver fordelt på en lignende måde. Dagen efter, at New Energy II blev stiftet i Luxembourg blev lidt under halvdelen af aktierne solgt til GS Global Infrastructure Partners II LP på adressen i den lave, gule bygning med de 285.000 selskaber i Delaware.

Resten af aktierne blev solgt til GS International Infrastructure Partners II LP – der har adresse i Ugland House i skattelyet Cayman Islands.