Ekspert advarer: Værste tidspunkt i 15 år at børsnotere Dong på

Et underskud på 12,1 milliarder er ikke det bedste udgangspunkt for en børsnotering. Men forberedelserne fortsætter som planlagt, siger finansminister.

59 procent af Dong Energy ejes i dag af staten. Efter børsnoteringen vil staten eje 51 procent. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Prisen på Dong er raslet ned forud for regeringens planer om at børsnotere energiselskabet.

I dag præsenterede Dong Energy et historisk underskud på 12,1 milliarder kroner. Og dermed kan timingen for en børsnotering dårligt blive værre, siger Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef hos Sydbank.

- Det er et meget skidt tidspunkt. Modvinden på Dongs markeder er markant i øjeblikket. Olie- og gaspriserne er lave, elektricitetspriserne er lave, og det gør i sagens natur, at den pris, man kan få for Dong nu, vil være langt fra så sprudlende, som den kunne være, siger han.

Værre billede end i september

Dong Energy har opført hver tredje af verdens havvindmøller (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Olieprisen var heller ikke høj, da regeringen i september sidste år besluttede, at Dong skal børsnoteres inden for det næste halvandet år. Men billedet er faktisk blevet endnu værre siden, siger Jacob Pedersen.

- Olieprisen er dykket markant siden september. Hvis vi ser 15 år tilbage, så er det faktisk svært at finde et meget dårligere tidspunkt for børsnotering af noget, der er olie- og gasorienteret. Det er klart, at Dong bliver væsentligt mindre værd, hvis man børsnoterer nu, lyder advarslen.

I januar annoncerede Dong Energy deres største nedskrivning i selskabets historie. 16 milliarder blev nedskrevet på selskabets olie- og gasaktiviteter, og det sender et "tydeligt signal" om, at Dong er i "massiv modvind", mener analysechefen.

Forberedelserne fortsætter som planlagt

Finansminister Claus Hjorth Frederiksen fastholder, at børsnoteringen skal ske hurtigst muligt. (Foto: KELD NAVNTOFT © Scanpix)

På trods af flere eksperters advarsler, fastholder finansminister Claus Hjort Frederiksen dog køreplanen for børsnoteringen.

Det er et grimt underskud, men vi kan ikke vente i årtier

martin lidegaard, finansordfører,radikale venstre

Han skriver følgende i et skriftligt svar til DR Nyheder:

- Forberedelserne af børsnoteringen af et samlet Dong Energy med fokus på vedvarende energiproduktion fortsætter som planlagt. Dong Energy har udviklet sig markant i det sidste årti, så det i dag er et selskab, hvor vækstmulighederne i høj grad ligger inden for havvindmølleforretningen, hvor indtjeningen er mindre afhængig af de aktuelle energipriser.

Kan ikke vente i evigheder

- Det er ingen naturlov, at vi skal børsnotere til sommer. Vi skal hele tiden vurdere, men vi skal også være sikre på, at vi får en fuld børsnotering, siger Martin Lidegaard. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Det er regeringen, De Konservative, Socialdemokraterne, SF og Radikale Venstre, som i september blev enige om, at børsnoteringen skal finde sted senest i 2017.

De Radikales finansordfører, Martin Lidegaard, forstår godt eksperternes bekymring, men "man kan heller ikke vente i evigheder", siger han.

- Vi skal hele tiden tænke os godt om og se på, hvornår timingen er den rigtige. Olie- og gasforretningen har vist sig at være en rigtig dårlig forretning, og derfor ser vi det her grimme underskud. Men vi kan ikke vente i årtier, siger han og fortsætter:

- Lige nu handler det om at få skabt kapital nok, så vi kan investere i det, der er en god forretning for Dong - og det er det grønne område.