Ekspert: Aktieprogrammer til topchefer gavner samfundet

En del af pengene havner i statskassen, siger ekspert, der advarer mod lovgivning på området.

Statskassen vil få mange millioner kroner, når der bliver betalt skat af aktiegevinsterne, fortæller en ekspert. (Foto: Simone Cecilie Møller)

Forargelsen fra politikere og kommentatorer har været enorm, efter at Børsen i går afslørede, at en række chefer i Nets kan tjene syv milliarder kroner gennem et hemmeligt aktieprogram.

Men spørger man Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, er aktieprogrammer til gavn for samfundet.

- Samfundet kommer til at tjene på det her. Dels kommer der en masse penge ind i skat, og dels kommer der forhåbentligt nogle storforbrugere ud af det her. Samtidig vil mange af personerne i programmet sikkert blive risikotagere, som vil investere i nye virksomheder, siger han.

1.900.000.000 kroner til topchefen

Ifølge Børsens oplysninger kan 60 chefer i Nets om fire år sælge deres købte aktier til en samlet sum på mellem 3,7 og 7 milliarder kroner. Deres gevinster afhænger af, hvor godt firmaet klarer sig de næste fire år. Hvis det går rigtig godt, kan topchefen Bo Nilsson alene gå hjem med op til 1,9 milliarder kroner.

Lars Krull siger, at aktieprogrammet set selv med internationale briller er stort. Men det giver bare et større plus på statens bundlinje, mener han.

- Det er penge, der har været bundet i virksomheden, og som kommer ud og kan bruges til forbrug og investering i nye virksomheder. Så det er et plus for os alle sammen, siger han.

Lovgivning kan skræmme virksomheder væk

Flere partier ønsker at lovgive omkring topchefers lønninger, bonusser og aktieprogrammer. Men det bør de ifølge Lars Krull passe meget på med.

- Man skal passe på med, at Danmark ikke kommer til at stikke ud internationalt set, så man ikke vil lægge et hovedkvarter eller have topmedarbejdere ansat i landet, siger han.

Han kan godt forstå, at nogen ønsker at begrænse de store bonusser, da det kan få topchefer til at tage unødige risici for at få aktiekursen til at stige. Men den frygt er ikke så begrundet, mener han.

- Der er generalforsamlinger, og vi skulle også gerne have nogle kløgtige bestyrelser i de her virksomheder, så vi ikke havner i sådan en situation, påpeger han.

Nets: Chefer har lavet en investering

Nets vil ikke stille op til interview om sagen, men i en pressemeddelelse afviser firmaet, at Børsens beregninger skulle være korrekte. Nets bekræfter dog, at der er er lavet et aktieprogram for ledende medarbejdere.

- Som led i at sikre sammenfaldende interesser om Nets’ langsigtede udvikling har ejerkredsen besluttet at tilbyde en gruppe af udvalgte ledere og specialister muligheden for at medinvestere i Nets og altså både dele en risiko for tab og et potentielt afkast af vores investering med dem, siger bestyrelsesformand Stefan Götz i pressemeddelelsen.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter