Ekspert: Apple-datacenter får ingen betydning for Viborg

På trods af Viborg Kommunes begejstring, fører Apples datacenter sandsynligvis få lokale arbejdspladser med sig, vurderer ekspert.

Apples datacenter skal efter planen åbne i 2026. Når det åbner, skal overskudsvarmen pumpes ud i danskernes radiatorer. Men arbejdspladser giver det ikke mange af, mener eksperter. (© Apple)

Apple begynder i 2017 at bygge et enormt datacenter i Viborg Kommune. Borgmester Torsten Nielsen (K) kan slet ikke få armene ned af begejstring over aftalen, som han tror på kan bringe over 10.000 arbejdspladser til kommunen.

Men ifølge it-ekspert og blogger, Poul Henning Kamp, der er specialist i serversoftware som Unix, får Viborg sandsynligvis ikke noget som helst ud af det kommende datacenter.

- Sådan et datacenter koster en frygtelig masse penge og bruger en frygtelig masse energi. Men det skaber altså ikke nogen arbejdspladser. Der bliver nogle jobs under opførelsen, men permanent tror jeg på max 50 jobs, siger han.

Tror på 10.000 jobs

Viborgs borgmester, Torsten Nielsen, holder dog fast i, at Apples rene tilstedeværelse i Viborg, vil skabe over 10.000 lokale jobs.

- Jamen det er leverandører og underleverandører, der laver alt fra at samle dippedutter til vagtselskaber. Det bliver alt lige fra samlebåndsproduktion til topledere, der bliver brug for, siger han.

Poul Henning Kamp mener, at borgmester Torsten Nielsens udmelding om 10.000 jobs, tyder på en manglende forståelse for it-området.

- Apple er ikke flyttet til Viborg. De placerer en masse computere i en bygning for enden af et stort kabel, så de kan få billig strøm fra Norge. De ville sandsynligvis hellere have placeret datacenteret i Norge, men så skulle de trække fiberkabler derop, siger Poul Henning Kamp.

Viborg kan måske få noget positivt ud af at bruge varmen fra centeret til fjernvarme, men den aftale er det endnu for tidligt at spå om.

Apple Invisterer milliarder i Mega-datacenter i Viborg afslørede borgmester Torsten Nielsen og Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen mandag på et pressemøde. (Foto: © Flemming Jeppesen, Scanpix)

50 jobs i North Carolina

Erfaringer med lignende centre i USA bakker Poul Henning Kamps vurdering op.

I byen Maiden i North Carolina i USA har Apple bygget et datacenter af nogenlunde samme størrelse som det, firmaet har planlagt skal ligge i Viborg.

Men datacenteret har ifølge Washington Post kun skabt 50 nye fuldtidsstillinger. Byens politikere er glade, men den enorme bygning er så højteknologisk, at meget få lokale kan få arbejde der.

Det samme bliver sandsynligvis også tilfældet i Danmark, vurderer administrerende direktør i Interxion Danmark, Peder Bank, der selv driver datacentre. Han vurderer, at datacenteret i Viborg maksimalt kan tilføre 300 jobs til kommunen.

- Rent fagligt skal man forstå, at vi snakker om en fabrik her. En højt specialiseret fabrik, hvor der skal bruges nogle få mennesker til de mange kvadratmeter. Bygningerne skal vedligeholdes lidt, og teknikken skal vedligeholdes. Men man har ikke en helt it-afdeling, der holder øje med softwaren, siger han.

Det meste bliver nemlig fjernstyret hjemme fra USA. Kun når ting fysisk skal skiftes, bliver der brug for danske hænder. Og det sker sjældent i moderne datacentre, forklarer Peder Bank.

Borgmester siger nå

Alligevel er borgmester i Viborg Torsten Nielsen meget optimistisk. Til oplysningen om datacenteret i North Carolina og de kun 50 arbejdspladser er svaret klart:

- Jeg siger nå. Det lyder måske arrogant. Men den strategi, vi har nu, den giver rigtigt mange arbejdspladser. Når så stor en gigant som Apple bruger tre år på at bestemme sig for Viborg, så er det fordi, vi er de bedste. Og så kan man godt forestille sig, at andre tænker det samme, siger han.

Ifølge ham tiltrækker Apple en masse leverandører og underleverandør. Men Torsten Nielsen kan ikke præcisere, hvad de mange leverandører præcist skal levere til Apple. Han mener, at det har enorm betydning bare det, at Apple ligger der.

- Der skal leveres alt muligt. Med Apple i midten og så med 100 leverandører udenom, og 100 flere udenom dem. Det bliver stort, siger Torsten Nielsen.

Datacentre lever et stille liv

Peder Bank mener dog, at datacenteret kommer til at leve et ret stille liv på den front.

- Det er jo ikke sådan, at der bliver kørt lastvognstog ud og ind. Hovedparten af det, det handler om, ryger ud og ind via fiberforbindelserne. Men stor ros til Viborg for at få sådan en aftale i hus, siger han

Borgmester Torsten Nielsen er i hvert fald glad. Han mødtes med Apples folk mandag morgen, og de fortalte, at de gerne vil være en del af lokalsamfundet og helst ville bruge lokal arbejdskraft.

Nu vil tiden vise, om Apples datacenter i Viborg bliver en solstrålehistorie eller en skuffelse som den, lokalsamfundet i Maiden i North Carolina, oplevede.