Tema Bidragssatser

Ekspert: Der er udbrudt totalkrig i realkreditten

Flere banker i Totalkredit-familien forsøger at lokke sure realkreditkunder over til sig selv. Der er åben krig i sektoren, siger ekspert.

Nykredits datterselskab Totalkredit har varslet stigende bidragssatser. Det har ført til et åbent opgør om boliglån i sektoren. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Der er udbrudt åben krig på boligfinansiering i Danmark.

Det konkluderer Morten Langer, der er chefredaktør på Økonomisk Ugebrev.

Både Sydbank og Spar Nord, som er de to største af de banker, der formidler Totalkredit-lån til deres kunder, tilbyder nu et alternativt boliglån i deres egne banker, helt uden om Totalkredit.

Samarbejde ved at falde fra hinanden

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

Det er opsigtsvækkende, skriver Morten Langer i en kommentar:

"Begge banker tilbyder deres kunder at skifte fra Totalkredit uden omkostninger, hvilket er helt usædvanligt. Dermed er de to vigtigste leverandører af realkreditlån til Totalkredit og Nykredit nu i realiteten ved at falde fra i samarbejdet," konkluderer Morten Langer.

Spar Nord: Intensiveret konkurrence

Spar Nord afviser, at situationen er så dramatisk.

- Jeg vil nødig kalde det en bankkrig. Men det er vel en intensiveret konkurrence omkring boligkunderne, siger Lars Møller, der er direktør i Spar Nord, til DR Nyheder.

Jyske Bank prøver også at få boligejerne til at skifte realkreditlånene ud med et banklån hos dem. Og alle tre banker lokker med at man kan skifte uden de sædvanlige omkostninger til banken.

Nykredit: Fint med konkurrence

Alligevel mener Nykredits topchef heller ikke, at der er tale om nogen krig i sektoren:

"Vi har svært ved at få øje på noget opgør. Tværtimod synes vi, det er fornuftigt, hvis pengeinstitutterne vælger at give en rabat på de lån, der får de største bidragsstigninger. Det er et tiltag, vi støtter fuldt op om, og som hjælper pengeinstitutterne i den aktuelle skærpede konkurrencesituation." skriver Michael Rasmussen i en skriftlig kommentar til business.dk.

Chefredaktør: Krig kan koste børsnotering

Men chefredaktøren på Økonomisk Ugebrev mener, at krigen om boligejernes lån kan ende med at Nykredit må udskyde den planlagte børsnotering i årevis.

"Med den negative goodwill, Nykredit og ledelsen senest har opbygget, og det smuldrende distributionsnet, synes en børsnotering de første 3-4 år nu at være urealistisk. Investorerne vil se alt for store usikkerheder omkring forretningsgrundlag og den fremtidige indtjeningsevne," skriver Morten Langer i sin kommentar.