Ekspert: Derfor er Fona havnet i problemer

Benhård priskrig på elektronikmarkedet har sendt 90-årige Fona i knæ. Selv med flere penge får de det svært, siger ekspert.

Fona har meddelt sine kreditorer, at de må vente med at få deres penge. Imens er selskabet truet af lukning. (Foto: Brian Bergmann © Scanpix)

Fona er blevet klemt mellem to store spillere på elektronikmarkedet; det nye megavarehus Power og Elgiganten.

Derfor står 90 års butikshistorie nu på vippen.

Det siger Dorte Wimmer, som er forbruger- og handelsekspert ved Retail Institute Scandinavia, efter Fona har meldt ud, at de går i rekonstruktion - det der tidligere blev kaldt betalingsstandsning.

- Power og Elgiganten kører en krig primært drevet af pris, og det spil har Fona tabt. Førhen var Fona stedet, man købte sin elektronik, men de har ikke kunnet skabe den innovation, der skal til for at tiltrække nutidens forbrugere, siger hun og fortsætter:

- Vi ved godt, at man skal stå lidt længere tid i kø hos Elgiganten, men det er billigere, og taler til vores snusfornuft. Fona har ikke fundet deres position, siger hun.

Penge er ikke nok

Også Expert har haft det rigtig svært de seneste år, men med endnu et millionunderskud, ser Fona ingen anden vej end at tage det, de kalder en "timeout".

De søger nu en ny, stærk partner eller ejer, der kan bære virksomheden videre, fremgår det af en pressemeddelelse.

Men penge er ikke nok, siger Dorte Wimmer. Fona har et langt større problem:

- Hvad Fona er kendt for er lige præcis det, der er deres problem. For de har ingen entydig position på det danske marked. Elgiganten for eksempel er dem med den gode pris, onlinebutikkerne er dem, hvor vi nemt kan købe hjemmefra, men Fona... De er ikke kendt for noget, siger hun og fortsætter:

- De har tabt pusten. Deres butikker er trætte at se på, og den ekstra service, man skulle have haft i Fona, den har de ikke formået at levere fuldt ud.