Ekspert: Derfor har Skat kokset i ejendomsvurderingerne

Skat bør have et bedre klagesystem, hvis der skal rettes op på fejl i ejendomsvurderinger, vurderer ekspert.

Flere boligejere kan have betalt for lidt eller for meget i skat, fordi Skat har lavet fejl i adskillige ejendomsvurderinger. (Foto: Jane Lou)

I tre ud af fire vurderinger af huse i 2011, dømte Skat forkert. Enten blev prisen sat for højt, eller også blev den sat for lavt, og det får Rigsrevisionen til at rette en voldsom kritik mod Skat.

Hvordan det kan lade sig gøre, at Skat rammer så meget ved siden af, har vi på dr.dk spurgt Claus Pedersen om. Han er skattepartner i revisionsvirksomheden KPMG med speciale i ejendomsskatter og ejendomsvurdering.

Fejlene er opstået som en konsekvens af den måde, Skat arbejder på, forklarer Claus Pedersen:

- I realiteten bør ingen ejendomsvurderinger ligge over handelsværdien, men det er næsten umuligt ud fra den måde, Skats system er bygget op på, siger han.

- Skat har lagt sig for højt

Skat skal vurdere over to millioner ejendomme og har ikke ressourcer til at vurdere hver eneste ejendom individuelt. Derfor fastsætter myndigheden sine ejendomsvurderinger ud fra et gennemsnit af nogle virkelige hushandler, og det betyder, at en del af vurderingerne vil være forkerte.

- Derfor bør det være god latin at lægge sig en lille smule lavt i forsøget på at sikre, at der ikke er for mange ejendomsvurderinger, der kommer over handelsværdien, siger Claus Pedersen.

Historisk set har de offentlige vurderinger ligget under handelsværdien, men det har altså ændret sig de seneste år. Og når Claus Pedersen ser på Rigsrevisionens kritik, finder han det mest bekymrende, at ejendomsvurderingen var for høj for 41 procent af de parcelhuse, der blev solgt i andet halvår af 2011.

- Hvis 41 procent af vurderingerne er for høje, virker det til, at Skat er gået over grænsen i forsøget på at finde den rigtige handelsværd, siger skattekeksperten.

Dårligt klagesystemMen hvad kunne Skat gøre anderledes. De kan jo ikke have en mand ude og besøge hvert enkelt bolig?

- Nej. Jeg mener i princippet ikke, at man kan lave et perfekt vurderingssystem. Hvis man vurderede hver enkelt bygning individuelt, ville der også være fejl. Men derfor er det vigtigt, at der er et ordentligt klagesystem.

- Det har der ikke været. Skats klagesystem har været underlagt megen kritik fra blandt andre Folketingets ombudsmand og mange brancheorganisationer. Den gennemsnitlige behandlingstid er 25 måneder i den seneste rapport fra vurderingsankenævnet, siger Claus Pedersen.

Endnu en dårlig sag for Skat

Rigsrevisionen fremlægger i dag, onsdag, en rapport, hvor man har undersøgt Skats vurderinger. Du kan læse rapporten her.

Skat og Skatteministeriet overtog i 2003 opgaven med de offentlige ejendomsvurderinger fra kommunerne. Skat har fra starten været klar over, at der var problemer på området, og i 2011 opfordrede Rigsrevisionen Skat til at få styr på vurderingerne.

Med de fejlagtige ejendomsvurderinger bliver der tilføjet endnu en sag i rækken af dårlige sager for Skat, der i forvejen er under voldsom beskydning for deres behandling af blandt andre fotomodellen Camilla Vest og finansmanden Jesper Nielsens skattesager.

Skat indleder på baggrund af deres ageren sager mod fire chefer og to menige medarbejdere.

I 2012 betalte danskerne samlet set cirka 38 milliarder kroner i ejendoms- og boligskatter.

Facebook
Twitter