Ekspert: Det bliver svært at få fat i mere nordsøolie

Nordsøens olie og gas ligger klemt fast i kalk, og derfor er det svært at hente op.

Det kræver flere penge, opfindelse af ny teknologi og et samarbejde mellem olieselskaberne, hvis det skal lykkes at hente mere olie og gas op af Nordsøen på en måde, så olieselskaberne kan tjene penge på det.

Samtidig kræver det flere folk med den rette viden og bedre uddannelser med fokus på oliebranchen.

Det står der i den nye strategi for olie og gassen i Nordsøen, som Venstres energi-, forsynings- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt, i dag har lagt frem.

Her fremgår det også, at der allerede er hentet næsten fire milliarder tønder olie og gas op af undergrunden, mens der stadig ligger tre milliarder tønder og venter.

Men det bliver svært at få op, forklarer Bo Cerup-Simonsen, der er direktør for Center for Olie og Gas på Danmarks Tekniske Universitet (DTU) med en fortid i Mærsk.

- Det er så svært, fordi undergrunden er kompliceret, og man kan ikke kigge detaljeret ind i undergrunden, fordi den er over to kilometer under havbunden, siger han og tilføjer:

- Den olie og gas, der var let at indvinde, de såkaldte lavthængende frugter, er plukket. Nu har vi meget store forekomster af olie og gas tilbage, men de er mere vanskelige at komme til.

Olie og gas ligger klemt fast i kalk

For det første er det ifølge Bo Cerup-Simonsen svært at finde ud af, hvad der egentlig ligger i undergrunden. For det andet ligger den danske olie og gas fastklemt i meget tætte kalk- og kridtlag.

- Det vanskeliggør dansk olie- og gasproduktion, at meget af olien forefindes i kalk. I modsætning til sand, som mange andre lande har, er kalk meget vanskeligere at producere fra, siger DTU-eksperten.

Bo Cerup-Simonsen viser her et stykke kridt fra Danfeltet i Nordsøen, som indeholder store mængder af olie. Fordi olien ligger klemt fast i kridtet, er den svær at pumpe op fra undergrunden.

Faktisk er det ifølge ham imponerende, hvad olieselskaberne i dag har fået op fra undergrunden.

- Man har arbejdet i Nordsøen i 50 år og er nået virkelig langt med at øge indvindingen. Oprindelig syntes man, at det var et mirakel, at man overhovedet kunne få fem procent op. I dag er man nået op på at kunne få 28 procent af den kendte olie og gas op af den danske Nordsø. Det er en meget stor præstation, siger Bo Cerup-Simonsen.

Men nu kræver det altså nye opfindelser, hvis resten af olien og gassen skal op.

- Det kræver ny teknologi helt præcis at finde ud af, hvor olien ligger, og det kræver nye teknologiske løsninger at få den op på en måde, som gør, at det er økonomisk attraktivt at forfølge den, siger eksperten.

Facebook
Twitter