Ekspert: EU's milliardbøde er et greb i lommen for Google

Bødepålæg får ikke stor økonomisk betydning for Google, men sender et vigtigt signal, siger eksperter.

- Bøden får primært af symbolsk betydning, men den er vigtig, lyder det. (Foto: © DADO RUVIC, Scanpix)

For EU-kommissionen er den 32 milliarder store bøde, Google er pålagt at betale, rekordstor. Bøden vil dog ikke få kæmpe betydning for en gigantisk tech-virksomhed som Google, hvis årlige omsætning tæller flere mere end 700 milliarder kroner.

Der er nærmere tale om et greb i lommen.

Sådan lyder det fra dataekspert Pernille Tranberg, der er medstifter af tænkehandletanken DataEthics.eu.

- Beløbsmæssigt er bøden ikke et problem for Google overhovedet, og der vil gå år før pengene for overtrædelsen går ind. Hvis de overhovedet gør det, siger Pernille Tranberg og påpeger, at Google med al sandsynlighed vil anke sagen som tech-giganten tidligere har gjort.

Google har da også meldt ud, at man anker afgørelsen.

Flere millionbøder

Den rekordhøje bøde er udstedt på baggrund af tre års kulegravning, der ifølge EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vesterager, viser, at Google lagt ulovligt pres på telefonproducenter for at sikre markedsdominans.

Bøden er indtil videre den største, EU har givet, og det er ikke den første rekordbøde, EU-kommissæren har udstedt til Google.

I juni 2017 pålagde EU Google at betale 18 milliarder kroner. Dengang var det den største bøde, EU-Kommissionen havde givet en virksomhed for overtrædelse af konkurrencereglerne.

Datademokrati

Og selvom bøderne ikke som udgangspunkt får betydning på virksomhedens bundlinje, så sender de et klart signal. Ikke bare til Google, men til alle større tech-virksomheder, der lever af data, mener Pernille Tranberg.

- Google er en af de største spillere på markedet, og virksomheden har i mange år været mistænkt for at være konkurrenceforvridende. Når EU handler på den her måde, bliver det tydeligt, at Europa ønsker datademokrati og ikke datadiktatur. At Europa ønsker regulering af datavirksomheder.

Professor i digitale forandringer på CBS Mikkel Flyverbom er enig.

- Bøden får primært af symbolsk betydning, men den er vigtig. Det sætter endnu engang fokus på, hvordan virksomheder agerer og dominerer det marked, de indgår i. Og man kan håbe, det fører til stigende erkendelse blandt brugere om, at vi er i gang med at normalisere et område, der indtil videre har været relativt ukontrolleret, siger han.

Tre måneders frist

I dagens afgørelse vurderer EU-kommissionen, at Googles ulovlige krav til mobilproducenter skal ophøre indenfor 90 dage. Sker det ikke, vil tech-giganten blive idømt flere bøder.

Google har dog allerede meddelt, at EU-afgørelsen vil blive appelleret.

- Android har skabt mere frit valg for alle - ikke mindre. Det er et levende økosystem med let adgang til innovation og lave priser - netop klassiske kendetegn ved sund konkurrence, lyder det i en udtalelse til DR.