Ekspert forud for rentedom: Vinder Helge får det store konsekvenser

Højesteret afgør i dag en yderst omstridt sag om rentegaranti, som kan koste pensionsselskaber mange milliarder.

Den pensionerede læge Helge Gøttsche(tv.) har en sidste chance for at få prøvet sin sag om manglende renter på pensionen. (Foto: NILS MEILVANG © Scanpix)

Er Helge Gøttsche blevet snydt af sit pensionsselskab, SEB Pension, eller er ordet "rentegaranti" simpelthen for uklart.

Dét skal Højesteret afgøre i dag.

Det retslige opgør har været i gang i flere år, og dommen har stor betydning for tusindvis af pensionsopsparere og pensionsselskaber, siger ekspert.

- Det kan få helt uoverskuelige konsekvenser, hvis Helge Gøttsche vinder. For så skal pensionsselskaberne til at ændre måden, hvorpå man hensætter pensioner. Det kan koste dem lige fra 25 til 100 milliarder kroner, alt efter, hvor meget oprydning dommen fører med sig, siger Jørgen Svendsen, som er aktuar og pensionsrådgiver.

Aktuar tror på pensionsselskaberne

Den pensionerede læge Helge Gøttsche mener, at han blev garanteret, at renten på hans pension aldrig ville komme under 4,5 procent, da han tegnede den hos Hafnia Haand i Haand tilbage i 1982.

SEB, som senere overtog pensionsaftalen, påstår modsat, at renten gerne må skrues ned, fordi de ikke har lovet en "rentegaranti", men en "ydelsesgaranti", som betyder, at opsparingen har en gennemsnitlig forrentning på 4,5 procent.

- Det, der taler for, at Helge vinder, er, at pensionsselskaberne brugte ordet "rentegaranti" dengang. Og hvis man har givet tilsagn til en kunde, så skal man stå ved den. Men nu diskuterer man så, om det præcist står i kontrakten, at det er rentegaranti, siger Jørgen Svendsen.

Aktuaren tror, at pensionsselskaberne står stærkest:

- De har sat alle sejl til, fordi der er så meget på spil, og de har et stærkt hold af advokater, så jeg tror, de vinder. Men det er meget, meget spændende, siger han.

Dommen falder kl. 12 i dag. Bliver sagen vurderet principiel, og vinder Helge Gøttsche, så kan mange tusinde pensionsopsparere kræve erstatning.