Ekspert frygter ministers nye el-kabel: Kan koste danskerne dyrt

Danmark er i gang med at begå en stor fejltagelse, der kan koste dyrt i fremtiden, mener professor.

Det er strøm fra vindmøller som disse, som Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) vil eksportere til Storbritannien. Men det er en farlig strategi, mener professor. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

De mange milliarder, som Danmark fra 2019 kaster i et nyt el-kabel under Nordsøen, kan hurtigt komme til at koste forbrugerne dyrt, hvis de energiøkonomiske vinde i fremtiden blæser i anden retning end den forventede.

Sådan lyder advarslen fra Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning på Aalborg Universitet.

- Investeringen er risikabel, fordi den baserer sig på, at vi i løbet af de næste 40 år vil se en prisforskel på elprisen mellem Danmark og Storbritannien, som er høj nok til, at den kan bære den her investering, siger han.

En farlig og dyr strategi

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har netop givet grønt lys til et 11 milliarder kroner dyrt el-kabel, som skal lægges på bunden af Nordsøen og forbinde det danske elnet med det britiske.

Ifølge ministeren vil Danmark kunne tjene mange penge på at eksportere grøn vindenergi til briterne, når forbindelsen står færdig i 2022.

- Det betyder, at dansk el bliver den nye, store eksportvare til Storbritannien. Vi har i mange år eksporteret masser af bacon, nu kommer vi til at eksportere grøn el, siger Lars Christian Lilleholt til DR Nyheder.

Men Brian Vad Mathiesen tvivler på den udlægning.

- Nu bliver der sagt, at vi kan eksportere noget vindstrøm. Det tvivler jeg meget stærkt på, siger han.

Ifølge forskeren har Storbritannien nemlig sideløbende med projektet planer om en massiv investering i egne vindmølleparker.

- Briterne har planer om at bygge, hvad der svarer til tre-fire gange Danmarks elforbrug i vindkraft i løbet af ganske få år. Når det her kabel står færdigt i 2022, så vil de faktisk have ganske gevaldigt meget mere vindkraft, end vi har, siger han og fortsætter:

- Typisk vil det blæse på de samme tidspunkter ovre i Storbritannien. Så det der med, at vi kan bruge det til at eksportere strøm, det er en farlig strategi, siger Brian Vad Mathiesen.

Lidt nord for Esbjerg på Jyllands vestkyst skal det 750 kilometer lange kabel forbindes med højspændingsledninger, som samtidig leder strøm til Tyskland. (Foto: Klimaministeriet) (Foto: Klimaministeriet)

Ministerium lukket omkring beregninger

Dermed kan fremtiden vise sig at blive noget anderledes end de beregninger, der ligger til grund for milliardprojektet, der har fået navnet 'Viking Link'.

Ifølge professoren er det især problematisk, at ministeriet har været meget lukket omkring sine beregninger af projektet og de omkostninger, som det 750 kilometer lange kabel vil komme til at betyde for de danske elkunder.

- Der står i materialet, at industrien skal betale en del mere for el, og at forbrugerne skal betale op til 40 kroner mere om året for el, men mere ved vi ikke, siger han.

Men kunne det tænkes, at hvis du fik indsigt i ministeriets beregninger, så ville du kunne se, at det ikke er så risikabelt alligevel?

- Det kan jeg ikke afvise. Jeg kan bare se, at erfaringer siger, at hvis vi kigger over de seneste 10 år i Danmark, så har vi 70 procent af tiden eksporteret strøm, som vi har importeret. Det vil sige, at vi i mange tilfælde faktisk er transitland. Så meget af den strøm, der ryger til Tyskland, Norge og Sverige, den har vi slet ikke produceret i Danmark. Den kommer enten fra Tyskland, Norge eller Sverige og ryger igennem Danmark.

- Så det kunne være fint at se, hvad det er, som de danske forbrugere bliver bedt om at betale, når vi nu investerer de her store summer, siger professor Brian Vad Mathiesen.