Ekspert giver gode råd: Sådan inviterer vi robotterne indenfor

40 procent af arbejdstiden kan ifølge ny rapport overtages af robotter. Men danske virksomheder gør slet ikke nok for at invitere robotter indenfor, mener rådgiver.

Partner i Kromann Reumert Torben Waage kritiserer den måde, de danske politikere håndterede Uber-sagen. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

I en rapport påpeger Aarhus Universitet og McKinsey, at cirka 40 procent af den tid, vi danskere bruger på at være på arbejdspladsen, kan overtages af robotter.

Her tænkes ikke på tiden, der bruges i kantinen og i rygegården. Men slet og ret arbejdstid foran computeren og maskinen, hvor en robot kan gå ind og udkonkurrere den menneskelige arbejdskraft.

Danske virksomheder har med andre ord en kæmpe mulighed for at øge produktiviteten markant.

Men det omfavner de slet ikke nok, mener Torben Waage, der er partner i advokatfirmaet Kromann Reumert. Han udgav tidligere på året analysen "Robotterne kommer":

- For Danmark er robotter og ny teknologi en fantastisk ting. Det er ikke noget, vi skal være bange for. Det er noget af det, der kan give vækst til Danmark. Så for os at se er det i meget større omfang en mulighed end en trussel, siger Torben Waage.

De fire råd

Waage har udarbejdet fire råd, som skal gøre virksomhederne bedre i stand til at invitere den nye teknologi indenfor, så de kommer på forkant med den hastige udvikling:

 1. 1

  Identificér din virksomheds processer og arbejdsopgaver i forhold til at afklare hvilke opgaver, der let kan automatiseres.

 2. 2

  Vær nysgerrig og opmærksom på nye robotter og robotteknologiske systemer med direkte anvendelige funktioner til brug i din virksomhed.

 3. 3

  Implementér og redefinér nuværende jobs og arbejdsprocesser og omstrukturér organisationen.

 4. 4

  Afklar hvilke lovgivningsmæssige krav virksomheden er og vil blive underlagt, og hvorvidt I overholder dem ved indførslen af nye robotteknologier.

Er man som virksomhed i tvivl, om man er gearet til teknologibølgen, er det en god idé at gå en tur rundt på arbejdspladsen og se, om det flyder med for meget papir.

- Jeg ville se på, om dine processer var digitaliserede. Er det sådan, at du kan sætte strøm til alt? Hvis en masse ting foregår manuelt, er det svært at bruge robotteknologi og kunstig intelligens i dine arbejdsprocesser, siger Torben Waage.

Snuden i plovfurene

Men det er der slet ikke nok fokus på, mener han:

- Mit indtryk er, at der er for mange danske virksomheder, som ikke omfavner teknologien nok. De har snuden nede i plovfurene. Men verden er præget af disruption. Et klassisk eksempel er Airbnb. Det er der på mange måder trusler i, men bestemt også muligheder i, siger Torben Waage.

- Hvis ikke man tænker over, hvordan fremtiden ser ud for min virksomhed, så når man ikke toget, og så står man tilbage på perronen, når toget er kørt, siger han.

Også politikerne skal være klar til den nye teknologi, der kan lave om på den måde, vi traditionelt har indrettet os på. Torben Waage kritiserer den måde, Folketinget håndterede kørselstjenesten Uber, da der tidligere på året blev indgået en aftale om en ny taxilov, som ikke gav plads til den amerikanske taxiapp:

- Det er vigtigt, at lovgiver understøtter ny teknologi og nye forretningsmuligheder, frem for at man beskytter strukturer, som tiden er løbet fra, siger han.