Ekspert i bestikkelse: Det er en usædvanlig stor sag

Bagmandspolitiets anholdelser af 27 tidligere og nuværende offentligt ansatte er yderst opsigtsvækkende, forklarer professor.

Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) er en af de offentlige myndigheder, hvorfra medarbejdere nu er anholdt og sigtet for bestikkelse. (Foto: © Simon Skipper, Scanpix)

Det er både opsigtsvækkende og usædvanligt, at Bagmandspolitiet her til morgen foretog anholdelse af 27 offentligt ansatte.

Det siger Sten Bønsing, som er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Ifølge Bagmandspolitiet er de 27 personer mistænkt for at have modtaget gaver som mobiltelefoner, tablets og andet elektronisk udstyr til værdier mellem 4.000 og 50.000 kroner.

Og både antallet af sigtelser og bestikkelsens værdi er voldsom, siger lektoren.

- Det er helt bestemt en stor sag. Mig bekendt har vi aldrig før set så mange personer i samme sagskompleks, så det er meget usædvanligt det her, siger Sten Bønsing, som er en af landets førende eksperter i bestikkelsessager.

Kan trække tråde til Atea-sagen

De anholdte er - eller har - alle været ansat i offentlige stillinger, hvor de har haft indflydelse på indkøb af it-udstyr.

Nedenfor kan du se, hvilke offentlige myndigheder det drejer sig om:

  • Udenrigsministeriet

  • Rigspolitiet

  • Rigsadvokaten

  • Københavns Kommune

  • DSB

  • Direktoratet for Kriminalforsorgen

  • Forsvarets Efterretningstjeneste

Bagmandspolitiet oplyser, at aktionen i dag er "led i en længerevarende og omfattende efterforskning", og at de 27 personer har modtaget bestikkelsen fra en privat it-virksomhed. Det får Sten Bønsing til at trække tråde til en af de hidtil største bestikkelsessager herhjemme:

- Alt tyder på, at det trækker tråde til Atea-sagen, siger han, men det vil Bagmandspolitiet hverken be- eller afkræfte.

Atea-sagen drejer sig om mulig bestikkelse af medarbejdere i Region Sjælland betalt af it-firmaet Atea, og efterforskningen i den sag er fortsat i gang. Den kan du læse mere om her.

50.000 kroner er mange penge

Selvom flere af de sigtede arbejder hos Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Forsvarets Efterretningstjeneste - myndigheder, som burde håndhæve loven - overrasker det ikke Sten Bønsing.

- Det drejer sig formentlig om indkøbere og ikke juristerne, siger han, og fortsætter:

- Men 50.000 kroner er rigtig mange penge i sådanne sager. Normalt drejer det sig om mindre beløb, fodboldbilletter og lignende, så det er ret opsigtsvækkende.

Statsadvokat Morten Niels Jakobsen siger i forbindelse med anholdelserne, at det ikke er sikkert, at alle sigtelserne vil blive opretholdt.