Ekspert: Klap hesten før du skifter lån

Selvom lav rente kan lokke, kan det ikke betale sig for alle at lægge om til de nye to-procent-lån, siger en boligøkonom.

De nye lån er godt nyt for nogle af boligejerne. (© DR Penge)

Sidder du med et boliglån med en rente på 3,5 eller 4 procent, så er der god grund til være oppe på mærkerne, når realkreditinstitutterne i de her dage ruller de nye to-procent-lån ud.

Realkredit Danmark har meldt ud, at de har to-procentlånene klar allerede onsdag, men både Nykredit og BRFKredit har meldt ud, at deres lån er klar i starten af året.

Forskel på to procent

For nogle boligejere kan de nye lån give en knitrende kontant gevinst, men andre skal slå koldt vand i blodet, mener Curt Liliegreen, der er sekretariatschef i Boligøkonomisk Videncenter.

- Hvis man sidder med et 2,5 eller 3 procent lån, så vil det typisk ikke kunne betale sig. En af tommelfingerereglerne er, at der skal være en forskel på to procentpoint i kuponrente (den pålydende rente, red.), før det kan betale sig at konvertere ned - men jeg tror nu også det kan være fordelagtigt med et 3,5 procent-lån, siger han.

Renten kan komme endnu lavere ned

Også for boligejere med F1-lån kan de nye lån til en historisk lav rente give mening, så man får trygheden ved en fast rente. Men der er også store omkostninger ved at lægge sit lån om, påpeger Liliegreen. Samtidig er der ikke meget der tyder på at renten vil stige i den nærmeste fremtid.

- F1-lånet er jo et meget billigt lån med en endnu lavere rente, og hvis man tror på at den korte rente vil vare ved, så er der ikke nogen grund til at skifte lige nu, forklarer han, og understreger, at det ikke er umuligt, at vi på et tidspunkt kommer til at se en endnu lavere rente end de to procent.

Alligevel er det ikke helt uden grund, de nye lån bliver omtalt som "drømmelån " og "superlån", mener Curt Liliegren:

- Man må knibe sig selv lidt i armen, for vi har aldrig haft så billige lån i Danmarks-historien, siger han.

Tegn på europæisk krise

Ifølge sekretariatschefen er de lave renter i øvrigt kun en god nyhed for den enkelte boligejer, der kan få lidt hjælp til privatøkonomien. For set fra samfundets synspunkt er det dårligt nyt.

- Det er et sygdomstegn på, at Europa økonomisk er i knæ. Det, der i øjeblikket driver renterne ned, er dels stagnationen i europæisk økonomi og dels den meget lave inflation vi har i Euro-zonen. Den er så lav nu, at den truer med at blive nul-inflation eller deflation. Og det er den mest ødelæggende af alle kriseformer indenfor økonomi, siger Curt Liliegreen.