Tema Momsrytterne

Ekspert: Kriminalitet kan give syrienskrigere status

Det giver mening, hvis syrienskrigere er involveret i millionfusk med danske firmaer, vurderer terrorekspert.

Terrorforsker Magnus Ranstorp blev overrasket, da han undersøgte udenlandske krigeres finansiering af Islamisk Stat. Det var mere organiseret, end han troede.

Et antal danske syrienskrigere og spanske terrormistænkte indgår tilsyneladende i et netværk, der er under mistanke for at have snydt statskassen for et større millionbeløb.

Det fremgår af en analyse af netværket, som DR’s Undersøgende Databaseredaktion har foretaget i samarbejde med DR Dokumentaren ’Sådan svindles Danmark’.

PET har i forbindelse med DR’s afsløring oplyst, at de kender sagen og undersøger hvorvidt pengene kan havde indgået som finansiering af terror.

Momsrytterne

DR sætter fokus på organiseret og økonomisk kriminalitet – og ser nærmere på nogle af de netværk, der har rod i Danmark og tråde til hele verden. Følg med her på dr.dk hvor vi følger momsrytterne – og dem, der prøver at stoppe svindlen.

Gå til tema

Ifølge den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp er det ikke usandsynligt, at snyd med moms og afgifter kan finansiere syrienskrigernes aktiviteter.

Det vil nemlig være en stor fordel for eksempelvis en syrienskriger at skaffe et større pengebeløb.

- Princippet er at alle skal bidrage og hjælper den fælles sag, og jo flere penge du har, jo flere penge du generer, desto højere status og position får du dernede, siger Magnus Ranstorp.

Meget organiseret

Som en del af sit arbejde for de svenske myndigheder har Magnus Ranstorp undersøgt, hvordan islamitiske organisationer i Syrien skaffer penge til at føre krig for.

- Hvad vi fandt ud af var første og fremmest at det her er meget mere organiseret end jeg troede. Det er i et omfang som er meget større når det gælder volumen og frem for alt med selskaber, der handler det om mange penge, siger Ranstorp.

Her peger han på momssvindel som den helt store fidus, når islamister laver mere avanceret form for svindel for at finansiere deres organisationer.

Vigtigt for Islamisk Stat

Terrorforskerens konklusion understøttes blandt andet af en rapport om terrororganisationen Islamisk Stats økonomi, der sidste år blev udgivet af den mellemstatslige organisation Financial Action Task Force.

- Udenlandske terrorist-krigere er fortsat en relativt lille men vigtig finansieringskilde for ISIL (et andet navn for Islamisk Stat, red.), konkluderer rapporten.

FATF er et samarbejde mellem 36 lande, heriblandt Danmark, og har til opgave at bekæmpe hvidvask af penge og finansiering af terrorisme.

Svindel er en form for hellig krig

At økonomisk svindel med statskassen kan blive betragtet som en legitim måde at skaffe penge på, kan man blandt andet læse i bogen Danmarks Børn i Hellig Krig.

Her optræder den nu afdøde islamistiske prædikant Abdéssamad Fateh, der også er kendt under navnet Abu Hamza.

Prædikanten, der før sin død var registreret som direktør i en af de centrale virksomheder i det kriminelle netværk, har ifølge det amerikanske udenrigsministerium været i Syrien for at kæmpe for Al Qaeda.

Ifølge bogen Danmarks Børn i Hellig Krig opfattede Abu Hamza det at snyde den danske stat som en form for ”økonomisk jihad”. Altså en form for hellig krig.

Abu Hamza selv har tidligere forklaret, at han blot var på rejse i Tyrkiet. Til skifteretten sagde han, at han blot var ansat som chauffør i Q Transport, og ikke vidste, at hans pas og NemID blev brugt af firmaet. Skifteretten giver ham ret i, at det ikke er bevist, at det var ham selv, der brugte hans NemID.