Ekspert: Ny boligskat vil koste for dem i dyre ejerlejligheder

Husejerne vil vinde på ny samlet boligskat. Dem med dyre ejerlejligheder taber, vurderer boligøkonom.

En ny sammenlagt boligskat, vil ramme ejerne af ejerlejligheder hårdt, vurderer boligøkonom. (Foto: Simon Skipper © Scanpix)

Hvis et politisk forslag om at lave om på boligbeskatningen bliver en realitet, bliver det en fordel for parcelhusejerne.

Et flertal af de blå partier vil lægge de to boligskatter; grundskyld og ejendomsværdiskat sammen i en mere overskuelig skat, der skal dække begge skatter. Det skriver Dagbladet Børsen.

Boligøkonom ved Syddansk Universitet, Morten Skak, vurderer, at det forslag primært bliver gunstigt for dem med hus og have.

- Hvis man alene beskatter ud fra ejendomsværdien, så vil det være til fordel for parcelhusejerne, mens ejerne af ejerlejligheder vil komme til at betale mere i skat.

Gunstigt skattestop for ejerlejligheder

Grundskylden, der er en skat på den grund, som boligen ligger på, er steget ganske meget i de seneste år – helt op mod syv procent årligt visse steder.

De stigende udgifter til grundskyld bekymrer især mange parcelhusejere i de kommuner, der er dyre at bo i, da det kan komme til at betyde, at folk ikke har råd til at bo i deres huse, hvis det fortsætter.

Anderledes står det til med ejendomsværdiskatten, der har været fastfrosset siden 2002, hvor skattestoppet blev indført.

Det betyder, at ejerne af ejerlejligheder har oplevet mildere beskatning end husejerne i en del år nu.

- De personer, der bor i ejerlejligheder, har jo ikke ret meget grund. Den smule grund, som ejendommen står på, skal jo fordeles på alle ejerlejligheder. Det betyder i dag, at de ikke kommer til at betale så forfærdeligt meget i grundskyld, siger Morten Skak.

Stor grund betyder ikke det samme

Bliver forslaget en realitet, bliver det imidlertid lavet om, vurderer Morten Skak.

- Hvis man betaler efter ejendomsværdien, kommer ejerne af ejerlejligheder til at betale forholdsvist mere, mens beboere i parcelhuse slipper billigere, fordi der ikke længere beskattes ud fra grunden. At de sidder på forholdsmæssig meget grund, betyder ikke noget.

Til efteråret skal politikerne forhandle om et nyt ejendomsvurderingssystem. I samme ombæring vil de kigge mere bredt på boligbeskatningen.

Liberal Alliance, De Konservative og til dels Dansk Folkeparti erklærer sig positive overfor forslaget om at lægge grundskyld og ejendomsværdiskat sammen til en boligskat. Venstres finansordfører, Jacob Jensen, siger til Børsen, at idéen ’ikke er så tosset’.

Facebook
Twitter