Ekspert: Ny Norwegian-ejer kan betyde højere billetpriser

Norwegian er et såret dyr og derfor interessant for British Airways, siger Jacob Pedersen.

Norwegian har en helt klar berettigelse for fremtiden. Men spørgsmålet er, om direktør og ejer Bjørn Kjos er klar til at sælge, siger ekspert Jacob Pedersen. (Foto: MARCOS BRINDICCI © Scanpix)

Billetpriserne kan få et lille nøk opad, men ellers vil forbrugerne ikke opleve en mærkbar forandring, hvis der sker udskiftning i Norwegians ejerkreds.

Sådan lyder vurderingen fra aktieanalysechef i Sydbank, Jacob Pedersen:

- Jeg kan ikke afvise, at en lidt mere rationel ejer i hvert fald på den korte baner kunne finde på at løfte billepriserne en smule for at skabe en bedre indtjening. Men på længere sigt kan jeg ikke forestille mig, at Norwegian kommer til at agere meget anderledes end i dag, siger Jacob Pedersen.

I dag har moderselskabet bag British Airways, IAG, meldt ud, at det har interesse i at overtage Norwegian, der er skandinaviens største flyselskab målt på passagerer.

Ifølge erhvervsmediet Bloomberg har IAG sat et prisskilt på omkring 18 milliarder kroner på det norske flyselskab.

Aktiekurs på himmelflugt

Udmeldingen fra IAG har sendt Norwegians aktiekurs på himmelflugt. Og efter aktien kortvarigt var suspenderet, ligger den nu 43 procent over åbningskursen på den norske børs svarende til en markedsværdi på knap otte milliarder kroner.

- Der er slet ikke nogen tvivl om, at investorerne lugter blod nu, hvor der bliver luftet en overtagelse. Spørgsmålet er, om planerne flugter med de ideer, som den nuværende ledelse og også ejere har, siger Jacob Pedersen.

Han tænker specifikt på hovedaktionæren og administrerende direktør, Bjørn Kjos, som på kort tid har bygget Norwegian op til en enorm spiller i den internationale luftfart.

- Norwegian er et selskab, som har en stor selvtillid i forhold til at få forretningen op at stå. Og så har vi har en storaktionær i form af direktør og stifter Bjørn Kjos, og spørgsmålet er, om han synes, det er en lækkerbisken at sælge sin baby til IAG.

Bjørn Kjos ejer 26,8 procent af aktierne i Norwegian gennem selskabet HBK Invest, som han ejer sammen med Bjørn Kise, der er bestyrelsesformand i det norske flyselskab.

Norwegian et 'såret dyr'

Men mens luftfartsselskaber i hele Europa leverer rekordresultater, flyver Norwegian med milliardunderskud. Det er også grunden til, at IAG ser et potentiale i det norske 'sårede dyr', lyder det fra Jacob Pedersen:

- Vi har senest set Norwegian komme ud og tabe kæmpe store summer i det kvartal, der lige er gået. Det er et selskab, hvor der er brug for masser knofedt for at sikre en god indtjening fremadrettet.

Luftfartsanalytikeren fremhæver, at Norwegian i øjeblikket betaler prisen for sine store vækstambitioner.

- Norwegian er fanget i en vækstambition. Det er dyrt at vokse og dyrt at vokse i luftfartsindustrien. Det har givet et langt mere komplekst selskab, som har givet problemet og kostet på indtjeningen, siger Jacob Pedersen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk