Ekspert om afbrudte forhandlinger: "Hverken forlig eller sammenbrud er lige rundt om hjørnet"

Forhandlingerne er igen blevet splittet op - i eftermiddag mødes de statslige forhandlere.

Forhandleren for de statsligt ansatte, Flemming Winther, forlod Forligsinstitutionen i nat. Forhandlerne på det statslige område skal mødes igen i eftermiddag klokken 14. (foto: Martin Sylvest/Scanpix Ritzau 2018) (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Kort efter midnat afsluttede forligsmand Mette Christensen aftenens forhandlinger og sendte parterne hjem.

De statslige forhandlere er blevet bedt om at møde op igen i eftermiddag, mens forhandlerne på det regionale og kommunale område først skal tilbage i Forligsinstitutionen tirsdag formiddag.

Forløbet forvirrede og overraskede forhandlerne, der havde regnet med, at forhandlingerne ville vare hele natten. Men forløbet overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker ved FAOS på Københavns Universitet, Nanna Wesley Hansen:

- Jeg synes egentligt ikke, at det er så overraskende, og jeg ligger ikke så meget i, at man deler forhandlingerne op igen. Det betyder, at vi får et lidt længere forhandlingsforløb, så hverken forlig eller sammenbrud er lige rundt om hjørnet, vurderer hun.

Forhandlingerne blev i starten af sidste uge samlet i Forligsinstitutionen, så parter fra alle tre områder, kommuner, regioner og stat, har siddet samlet og forhandlet. Op mod 100 forhandlere, embedsmænd og rådgivere har været i institutionen samtidigt.

Men nu har forligsmand Mette Christensen igen valgt at splitte forhandlingerne op, så hun kan mægle alene med forhandlerne fra det statslige område.

Nattens forhandlingspause skal bruges på at udregne effekten af nogle løsningsmodeller, og Nanna Wesley Hansen vurderer, at der må være kommet nyt på bordet i løbet af weekenden.

- Retorikken og stemningen var noget mere positiv op til weekenden, og vi var mange, der havde troet, at man ville lande en aftale i løbet af weekenden. Nu kommer vi nok til at vente lidt længere, siger hun.

"Forskel på attituden"

Der var altså lagt op, at man i weekenden skulle sætte et punktum i overenskomstforhandlingerne, men istedet blev det nok nærmere til endnu et komma.

DR Nyheders Katrine Overgaard, journalist på Erhvervs- og økonomiredaktionen, har været ved Forligsinstitutionen flere gange i løbet af weekenden.

- Der er stor forskel på attituden, når forhandlerne forlader Forligsinstitutionen. Nogle gange er stemningen lidt dyster, andre gange ser forhandlerne mere glade ud og giver udtryk for bevægelse, siger hun.

Forhandlerne på det statslige område skal mødes i Forligsinstitutionen i dag klokken 14. Og Katrine Overgaard vurderer, at det lader til, at man skal videre i de statslige forhandlinger, før de andre områder kan komme efter.

Det er i øvrigt også sådan, man normalt vil gøre i større overenskomstforhandlinger, bemærker hun videre, men de offentlige forhandlere har givet hinanden håndslag på en musketered, der betyder, at aftaler for de tre områder helst skal lande samtidigt.

Forligsmand Mette Christensen har ikke mulighed for at strække forhandlingerne længere end den 1. maj. Det betyder, at en eventuel strejke kan iværksættes fra den 6. maj og lockout fra den 12. maj.

Den eventuelle storkonflikt vil ramme op mod 500.000 offentligt ansatte.