Ekspert om EU-svindel: 25 års moms-nøl er måske snart slut

Der er nu mulighed for, at EU''s medlemslande kan blive enige om nye momsregler, vurderer professor.

Svindel med moms findes i mange afskygninger blandt EU's medlemslande. Blandt andet har DR's tidligere dækning vist, at kriminelle importerer slik uden at betale moms og afgifter. Arkivfoto. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Hvis en virksomhed i Danmark vil købe et parti slikpinde i Holland, så skal virksomheden i fremtiden have penge til moms op af lommen, allerede inden varerne fragtes over grænsen.

Sådan lyder et forslag fra EU-Kommissionen, som med nye regler vil sætte en stopper for svindel med moms over EU's landegrænser.

Forslaget om at ændre momsreglerne kommer blandt andet efter, at DR og Jyllands-Posten sidste år kunne afsløre, hvordan et omfattende netværk af spanske islamister blev sendt til Danmark og indsat som direktører i firmaer, der er blevet brugt til svindel med blandt andet moms og afgifter. Det er i den forbindelse kommet bag på EU-Kommissionen, at momssvindel også bruges til terrorfinansiering.

Dennis Ramsdahl Jensen, der er professor ved juridisk fakultet på Aarhus Universitet, sidder som medlem af EU-Kommissionens ekspertgruppe for moms.

Ifølge ham er det vigtige nye toner fra EU-Kommissionen, hvis man i fremtiden skal komme en større andel af den massive momssvindel til livs, der plager EU's medlemsstater.

- Det kan stoppe den her type af svindel, hvor man momsfrit kan købe varer fra andre EU-lande, for derefter at sælge dem med moms her i landet og så undlade at afregne den skyldige slagsmoms, siger han.

Det vil EU-Kommissionen ændre:

  • Som det er i dag, skal virksomheder ikke betale moms af de varer, de importerer fra andre EU-lande.

  • Momssvindlen sker ved, at virksomheder importerer varer og sælger dem videre til andre danske virksomheder - for derefter at kræve moms for handlen. Men i stedet for at sende pengene videre til statskassen, beholder bagmændene selv momsen.

  • EU vil nu ændre systemet, så der fremover skal betales moms, allerede når varerne kommer ind i landet.

  • Ifølge EU-Kommissionen bliver der gennem denne type svindel hvert år svindlet for 372 milliarder kroner i hele EU-området.

  • EU-Kommissionen vurderer selv, at forslaget vil kunne komme omkring 80 procent af momssvindlen ved import at varer til livs.

Nyt forsøg på at reformere momssystem

Forslaget om at afskaffe momsfritagelse i EU er dog ikke helt nyt. Der har gennem tiden været mange forsøg på det samme, forklarer professoren. Helt tilbage i 1992 etablerede EU en såkaldt midlertidig ordning for moms ved handel over landegrænser.

- Den her midlertidige ordning har nu været på plads i 25 år, uden at det har lykkedes kommissionen at komme igennem med et forslag om en reform af det. Det er så det, vi ser et nyt forsøg på med det her forslag, siger Dennis Ramsdahl Jensen.

Forslaget fra EU-Kommissionen bliver nu sendt videre til EU's medlemslande og til EU-Parlamentet. Herfra skal der tages stilling til, om alle medlemslande vil støtte op om forslaget.

- Det er afgørende, at samtlige medlemsstater kan blive enige om det. På det her felt kræver det enstemmighed at vedtage forslag, siger han.

Massiv svindel kan gøre medlemslande modne

Dennis Ramsdahl Jensen ser dog den massivt voksende momssvindel blandt EU's medlemmer som en faktor, der kan betyde, at der denne gang er større politisk vilje til at ændre reglerne.

- Desværre har vi set en stærkt stigende svindel inden for momsområdet, og derfor tror jeg også, at det politiske klima er bedre i forhold til at vedtage ambitiøse tiltag for området, siger han.

Men det kræver tillid mellem medlemsstaterne samt et velfungerende værktøj til håndtering af sager og registrering af moms, mener han.

- Det skal lykkedes at etablere et it-system, som kan håndtere de her transaktioner mellem medlemsstater - samt en tillid mellem de enkelte medlemsstater i forhold til afregning af skyldig moms, siger Dennis Ramsdahl Jensen.

Hvis forslaget vedtages, vil det ifølge hans vurdering allerede kunne træde i kraft fra 2019.