Ekspert om konkurs: Flere årsager til at BR og Toys'R'​​​​​​​Us må dreje nøglen om

Top-Toy har været for lang tid om at omstille sig til det digitale marked, lyder vurderingen.

Der er to soleklare årsager til, at den skandinaviske legetøjsmastodont Top-Toy i dag har meddelt, at de drejer nøglen om, efter at de i flere år har kæmpet med blodrøde tal på bundlinjen.

Det vurderer Dorthe Wimmer, der er ekspert i detailhandel fra Retail Institute Scandinavia.

- Legetøjsmarkedet er blevet mindre. Børn leger simpelthen i en kortere periode end før. Vi begynder tidligere at gå på de digitale medier, og derfor er noget af det budget, der gik til butikkerne, rykket over på de digitale platforme, siger hun.

Top-Toy, der er selskabet bag BR og Toys "R" Us, havde ellers fået godkendt en plan for en rekonstruktion kort før jul.

Men den plan har de nu valgt at opgive, efter at julehandlen ikke er gået så godt som forventet.

- Vi var kommet langt, havde fået godkendt vores plan og har arbejdet i døgndrift på at skabe rammerne for en rekonstruktion af Top-Toy, men i dag må vi erkende, at vi på grund af et svigtende julesalg ikke længere er i stand til at fortsætte rekonstruktionen, siger administrerende direktør Per Sigvardsson i en pressemeddelelse.

Manglende omstilling til digitalt marked

Ekspert i detailhandel Dorthe Wimmer forklarer, at Top-Toy måske kunne have gjort mere for at konsolidere sig stærkere på legetøjsmarkedet.

Store dele af legetøjsmarkedet er de seneste år rykket gradvist mere og mere over på internettet, og det har kostet på antallet af kunder hos BR og Toys "R" Us.

- Der har man måske ikke været gode nok til at få en del af de digitale marked og onlinehandlen, siger hun og fortsætter:

- De kunne godt have været på forkant med den digitale udvikling. Hvis man ser mod USA, gik Toys "R" Us konkurs for et par år siden, så der kunne man måske have lært af nogle af deres fejl. Jeg tror simpelthen, at de har været for lang tid om at omstille sig internt til den ændrede forbrugeradfærd.

Hvad vil du forudse, at der kommer til at ske med kæden. Er der nogle, som vil forsøge at opkøbe den?

- Det er en mulighed, at der er nogle, som vil opkøbe hele eller dele af kæden. En ting er sikkert. Det vil ikke blive det samme legetøjsmarked, som vi kender, hvor BR er en del af gadebilledet i de fleste provinsbyer, siger Dorthe Wimmer.

Skynd dig at bytte dine varer

Alene i Danmark er der 77 BR-butikker samt 21 Toys'R'Us-varehuse. Nogle af dem vil ikke åbne igen.

Frem til nytår holder kuratorerne dog ifølge Top-Toys talsmand Lars Bo Kirk i alt 55 butikker åbne, så kunder kan købe og bytte varer.

Talsmanden oplyser desuden, at det kun er muligt at bytte til andre varer. Ikke til kontanter.

Top-Toy skriver i en pressemeddelelse, at kunder kan finde information om, hvilke butikker der er åbne, på BR og Toys'R'Us hjemmesider.

Over for Ritzau oplyser talsmanden endvidere, at flere end 3.000 medarbejdere i de to legetøjskæder i dag er blevet sagt op i forbindelse med konkursen.