Ekspert om millioner til bredbånd: Kunder på landet må sidde med en lang næse

Flere penge til bredbånd løser ikke bredbåndsproblemer på landet, mener teleekspert.

Hvis du lige nu sidder og hakker i det med en usædvanlig dårlige internetforbindelse, så er politikerne på vej med flere penge til bedre bredbånd.

Kan din internetforbindelse ikke kan følge med størrelsen af hentede filer eller streame serier hurtigt nok, så er der nemlig hjælp at hente fra den såkaldte bredbåndspulje.

Hvis altså dit bredbåndsprojekt kommer gennem nåleøjet i ansøgningprocessen.

Regeringen og Dansk Folkeparti har nu i fællesskab valgt at smide 60 millioner kroner ekstra puljen, så den i år kommer op på 100 millioner.

Men rundt om i landet må internetkunder sidde tilbage med "en lang næse" efter den udmelding. For fristen for ansøgninger er for længst ovre, og dermed vil mange ikke kunne få del i de ekstra millioner.

Det mener teleekspert Michael Jensen fra rådgivningsvirksomheden Netplan.

- Der må være nogle, som havde overvejet at søge puljen til at starte med, som må føle sig snydt nu, fordi de måske troede, at chancen for få tilskud var meget lille, siger han.

Penge lander i hovedstaden

Bredbåndspuljen blev oprettet af Venstre, Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti i 2016, og der blev oprindeligt afsat 200 millioner kroner over fire år til puljen.

Men kritikere har siden påpeget, at for mange ansøgninger fra yderområder er blevet afvist, mens der er givet millioner til hovedstadsområdet.

- Som vi ser det lige nu, er der 72 ansøgninger i bredbåndspuljen. 22 af de adresser ligger i Region Hovedstaden. De ligger altså i et område, hvor der burde være nok kommerciel interesse, siger Michael Jensen.

Det er kriterier om blandt andet projektets størrelse, pris og andel af egenbetaling, der er med til at afgøre, om et projekt får tilskud eller ej. Her kommer mange af de mindre projekter til kort.

Flere steder har man allerede opgivet at søge puljen, fordi kriterierne er for skrappe, lyder kritikken.

- Det er et problem, at man smider så mange penge i hovedstadsområdet, for det er ikke dér, man normalt mangler investeringer. Der mangler investeringer i bedre bredbånd ude i landsdistrikterne, siger Michael Jensen.

- Millioner skal imødekomme kritik

Det er især problematisk, at pengene ikke udbydes én gang til, når puljen nu bliver langt større end annonceret, mener Michael Jensen.

- Nu hvor man mere end fordobler puljen, så er der en langt større skare af folk, der kunne have fået adgang til det her. Men man har allerede lukket bredbåndspuljen, siger han.

Se om du bor i et bredbåndshul

  • I grafikken oven for kan du se, hvor der er huller i bredbåndshastighederne i Danmark.

  • De røde pletter angiver de steder, hvor kravet om 100 Mbit/s download og 30 Mbit/upload ikke efterleves.

  • Du kan nærstudere kortet og tjekke netforbindelsen på din ejendom på tjekditnet.dk.

  • Tjek også din internethastighed her.

Hvorfor så putte flere penge i puljen?

- Jeg tror, at man gør det for imødekomme kritikken, og det er sikkert kærkomment for Dansk Folkeparti her op til kommunalvalget, siger Michael Jensen.

Minister: Byer har også brug for bedre bredbånd

Sidste år gik 15 af de 80 millioner, der var til rådighed i bredbåndspuljen, til Region Hovedstaden, og ikke de områder, som det i særlig grad var tiltænkt i regeringens plan for at skabe vækst i hele Danmark.

Men spørger man energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), så er det ikke kun på landet, at pengene fra bredbåndspuljen kommer til gavn.

- Der er også områder i de store byer, hvor der er en dårlig forbindelse i dag, og hvor man ikke kan få bredbånd, siger han.

Tror du, at nogen sidder tilbage med en lang næse nu, fordi de ikke søgte puljen?

- For mig er det helt afgørende, at vi får rullet mest muligt bredbånd ud, og hver gang vi får chancen for at finde penge til det, så gør jeg alt, hvad jeg kan, for få pengene ud, siger han.

Der er snart kommunalvalg. Har det haft indflydelse på timingen?

- Det har intet med kommunalvalget at gøre. Jeg bruger enhver lejlighed til at sikre, at der bliver flere penge til det her, siger Lars Christian Lilleholt.

Facebook
Twitter