Ekspert om nye banklån: Det bliver nemmere at låne penge

Det er en sejr for bankkunderne, at Jyske Bank nu vil tilbyde nye lån, for det kan betyde, at flere får lov at låne penge, mener ekspert.

De nye boliglån, som Jyske Bank tilbyder, kan gøre det nemmere for folk at låne penge, vurderer ekspert.

I de seneste par år har det været svært at få lov til at låne penge i et realkreditinstitut.

Men med de nye lån, som Jyske Bank nu lancerer, kan det blive nemmere, lyder det fra John Norden fra My Banker.

- Jo flere udbydere der er, jo større er chancen for at få et lån, og det er måske den største fordel for kunderne ved de nye boliglån, som Jyske Bank nu vil tilbyde, siger han.

Indtil nu har det kun været muligt at optage et lån hos et realkreditinstitut, hvis man vil købe en ejerbolig. Men Jyske Bank vil nu tilbyde et banklån i stedet for. Og det skal konkurrere med de populære F1-lån fra realkreditinstitutterne, skriver Berlingske fredag morgen.

Ikke et tagselvbord

- Den øgede konkurrence vil betyde, at bankerne måske er knap så restriktive, som de har været de seneste år over for kommende boligejere, vurderer John Norden.

Han tilføjer, at bankerne stadig er under tilsyn af finanstilsynet, og at kunderne på trods af denne mulighed ikke kan se frem til enorme ændringer.

- Det vil absolut være en ny mulighed for kommende boligejere, men det vil ikke være et tagselvbord, siger han.

Realkreditlån er mere stabile

Han understreger, at der også kan være ulemper ved det nye banklån.

- Hvert eneste lån har sine fordele og ulemper. Og vi har tidligere set, at et banklån pludselig bliver dyrere, siger John Norden og fortsætter:

- Et realkreditlån derimod er en meget god, fast og stabil måde at finansiere på, og de har været meget stabile - selv gennem finanskrisen, siger han.

Kan blive billigere for boligejerne

Jyske Banks nye boliglån vil ligesom et realkreditlån have en løbetid på 30 år, og ifølge Jyske Bank vil boliglånene være billigere end realkreditlånene på grund af høje gebyrer og de såkaldte bidragssatser.

En bidragssats er en procentdel, som realkreditinstituttet opkræver for at administrere et lån. Jo lavere bidragssatsen er, jo billigere er lånet.

- Det kan i princippet blive billigere for boligejerne, hvis de bruger det her lån, og det kan også betyde, at realkreditinstitutterne ikke laver yderligere gebyrstigninger, siger John Norden.

En sejr for boligejerne

Han understreger, at det er svært at vide præcis, hvad de nye lån indebærer, før Jyske Bank præsenterer det yderligere.

- Jeg tror, at der med de nye lån vil komme et lettere holdt i stigningerne over for forbrugerne, siger han og tilføjer:

- Det er en sejr for forbrugerne, at der er nogen, der siger, at de kan komme med et billigere alternativ, men så må vi se, hvad det eksakte forslag indebærer, siger han.