Ekspert om skatterådgivning i dokumentar: Det er kriminelt

De eksempler på skatterådgivning, der bliver vist i DR Dokumentaren I Skattely, ”har karakter af skattesvig”, siger ekspert.

Advokat og tidligere kontorchef i Skat Michael Bjørn Hansen. (© DR)

Den måde, som DR's journalist under dække af at være forretningsmand er blevet rådgivet om at sætte penge i skattely, er kriminel.

Det siger Michael Bjørn Hansen, advokat og tidligere kontorchef i Skat.

- Det har drejet sig om at skabe nogle positioner, hvor Skat bliver snydt for penge. Det har drejet sig om at sno sig på en måde, så folk slipper for at betale Skat. Og hvis man gør det på sådan en måde, at det har karakter af skattesvig, så er det rådgivning i noget, der er ulovligt, siger Michael Bjørn Hansen til DR Nyheder.

- I det omfang man hjælper folk med at unddrage skat - når man hjælper folk til skattesvig, så er vi en situation med medvirken til noget kriminelt, siger han.

Ville ikke have givet journalist samme rådgivning

Og de eksempler, skatterådgiverne kommer med i dokumentaren, er medvirken til skattesvig, siger eksperten. Det drejer sig blandt andet om oprettelsen af en familiefond i udlandet, som man reelt selv har kontrollen over, selv om det ikke er meningen med fonde.

- Hvis man lægger det til grund, jeg har set, med den måde og tilrettelæggelse, det kører på, det er at føre de danske skattemyndigheder bag lyset. Og det er jo kriminelt, siger Michael Bjørn Hansen.

Michael Bjørn Hansen mener i hvert fald ikke, at forretningsmanden havde fået samme rådgivning, hvis han havde præsenteret sig som det, han i virkeligheden er: En journalist fra DR.

- Så havde han jo ikke fået de fiduser. Det ville være utænkeligt, siger Michael Bjørn Hansen.

Dokumentaren I Skattely begynder mandag aften. Den består af fire afsnit.

FacebookTwitter