Ekspert: Pensionskassernes magt vokser og sætter topfolk i dobbeltroller

Det er et demokratisk problem, at toppen af pensionskasserne har så mange poster, mener ekspert.

Regionsrådsformand Carl Holst er en af de politikere, der beskyldes for dobbeltroller. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Det er langt fra tilfældigt, at en række regionsformænd har dobbeltroller ved udbud af store kontrakter på byggeri af sygehuse.

For pensionskassernes magt vokser i takt med deres pengetanke. Og det betyder, at lederne af pensionskasserne samtidig er blevet nogle af de mest magtfulde mennesker i samfundet. Og som regionsformændene har mange forskellige interesser.

Det påpeger en ekspert i magteliten i Danmark, adjunkt Christoph Ellersgaard fra Copenhagen Business School.

- I pensionskasserne har magten koncentreret sig i de her snævre kredse, siger forskeren.

Enorme beløb

Pensionsselskaberne har aldrig styret så mange penge som nu, der samlet har 4.083 milliarder kroner. Det viser en opgørelse fra brancheorganisationen Forsikring & Pension.

Og de penge bliver stadig oftere brugt på på projekter som det offentlige normalt står for. Som for eksempel byggeri af skoler og sygehuse.

- Problemet her er, at nogle af de mest magtfulde mennesker i Danmark mødes i de her pensionsselskaber, og så sidder de altså og repræsenterer alle mulige forskellige interesser. Og der opstår en kasket-forvirring. De har simpelthen for mange hatte på til at kunne varetage alle de interesser, de hævder at varetage, forklarer Christoph Ellersgaard.

Dobbeltroller afsløret

21 Søndag har netop afsløret, at regionsformanden i Midtjylland, Bent Hansen, og to andre regionsformænd har banet vejen for at udbyde store kontrakter på op til 30 år for samlet 3,6 milliarder kroner. Kontrakter, som blev vundet af konsortier, PKA var medejere af, mens de tre samtidig havde topposter i PKA. Men ifølge eksperter har de været inhabile.

Men Bent Hansen fra Region Midt og formanden for Region Sjælland, Jens Stenbæk, afviser begge, at de har været inhabile. De har ikke haft noget at gøre med selve udvælgelsen af, hvem der skulle vinde kontrakterne, understreger de.

- Jeg har været med til at bane vejen for mange private konsortier, som har interesse i at gå ind i det her projekt. Jeg har ikke været med til at give en fordel for nogen frem for andre, forklarer Jens Stenbæk.

Den daværende formand for Region Syddanmark, Carl Holst, har ikke ønsket at svare på kritikken.

Centrale i eliten

Christoph Ellersgaard er medforfatter til en bog om magten i Danmark, der udkommer senere på året. Hans forskning viser, at fem ud af de ti mest centrale netværk i eliten i Danmark er pensionsselskaber.

- Vi kan se, at der er så mange folk i toppen af magteliten, der har mange kasketter på. Og det er nok mere udbredt, end man skulle tro. Det, der måske kommer bag på mig her, det er, at der er så direkte en sammenblanding af pengeinteresser, købskontrakter og udbud.

Personerne i toppen af pensionsselskaberne har ofte mange roller som erhvervsledere, politikere, fagforeninger og erhvervsorganisationer. Og det skaber tvivl om, hvis interesser de repræsenterer, mener forskeren.

- Når man sidder på begge sider af bordet som her, så får vi jo et demokratisk problem. Netop fordi man skal referere tilbage til to forskellige demokratiske instanser, dels regionsrådet og dels pensionsselskabet, siger Christoph Ellersgaard.

Facebook
Twitter