Ekspert ser faresignal: Singler dropper sommerhuskøbet

Befolkningsudviklingen risikerer at lægge mindre populære sommerhusområder øde.

Hver tredje voksne lever i dag som enlig. Det er en udfordring for boligmarkedet, påpeger direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegren. (© Scanpix / DR Nyheder)

Danskernes tendens til at fravælge tosomheden til fordel for singlelivet truer med at gøre sommerhuse i mindre populære områder umulige at sælge på længere sigt.

Sådan lyder advarslen fra direktør for tænketanken Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegren, på trods af, markedet lige nu er brandvarmt med 5.000 solgte sommerhuse i år.

- Som ferieform er sommerhuset udfordret af de overordnede forandringer i samfundet. Vi er blevet mange flere singler, og for dem er det ikke altid så sjovt at sidde alene i et sommerhus langt fra byen på en regnfuld sommerdag.

- Jeg tror desværre, at vi har for mange sommerhuse i Danmark, siger han.

I løbet af de seneste to årtier er antallet af sommerhuse steget med 12 procent fra 179.000 til på den anden side af 200.000, viser tal fra Danmarks Statistik.

Samtidig er antallet af enlige voksne vokset år for år til i dag at udgøre over 1,6 millioner mænd og kvinder, hvilket svarer til flere end hver tredje voksne.

- En ting er, at vi er blevet flere singler i forhold til antallet af børnefamilier. Noget andet er, at de unge børnefamilier også kan være presset økonomisk, når de skal ind på boligmarkedet i de store byer som København, Aarhus og Aalborg, og så er det vanskeligt at vælge sommerhuset som ferieform, siger Curt Liliegren.

Forpligtelser skræmmer singler væk

Men det er ikke kun økonomien, der spænder ben for de enlige danskeres sommerhuskøb.

Ord som træbeskyttelse, havearbejde og sprængte vandrør rimer ikke nødvendigvis på travl singlefar eller -mor fra storbyen.

- Du skal også passe et sommerhus om efteråret og vinteren. Og det er svært at nå, når man har en travl hverdag. Så er det måske bedre at leje et sommerhus eller at udnytte de billige flyrejser til udlandet, siger Curt Liliegren.

Der findes dog også områder, hvor sommerhusene altid er i høj kurs - uanset hvordan demografien udvikler sig.

Ligesom det er tilfældet med enfamilieshuse og lejligheder, er beliggenheden nemlig også 'konge' inden for salget af sommerhuse, fastslår Curt Liliegren.

- Vi har for eksempel liebhaverområder med meget dyre sommerhuse i Hornbæk i Nordsjælland og Skagen i Nordjylland, som ikke er så påvirket af, at vi bliver flere singler. Og vi har et stort udlejningsmarked ved Ringkjøbing-Skjern, som henvender sig mere til tyskere, der ønsker at leje et sommerhus ved vestkysten, siger han.

Klimabevidsthed kan gavne salget

Hos boligportalen Boligsiden, der ejes i fællesskab af de danske ejendomsmæglere og -kæder, er boligøkonom og kommunikationsdirektør Birgit Daetz enig i, at antallet af sommerhuse er højt i Danmark.

Men der er ikke så mange, at alarmklokkerne ringer.

- Der er mange sommerhuse. Men der også mange, ikke mindst udlændinge, der gerne vil holde sommerferie i Danmark, fordi her er sikkert og roligt. Så det er svært at sige, hvordan det udvikler sig på sigt.

Der er andre tendenser i tiden, der kan få danskerne, singler eller ej, til at droppe ferien i udlandet.

- I de her år oplever vi, at der er et ønske om at blive mere klimavenlig, og det kan betyde, at flere vælger at holde ferie herhjemme, siger Birgit Daetz.