Ekspert: Skattesystemet er i frit fald

Den opadgående kurve for danske investeringer i skattelylande understreger, at skattesystemet er i frit fald, mener professor, der foreslår skrappe midler.

Siden 2010 er de årlige investeringer i skattelylande vokset til dobbelt størrelse. Omkring 133 milliarder kroner blev i 2014 investeret i såkaldte OFC'er - den tekniske betegnelse for skattelylande.

Mængden af kapital, som flyder til skattelylande, er femdoblet på 10 år.

Ifølge Nationalbankens statistikbank blev der i 2014 investeret over 130 milliarder danske kroner i såkaldte Offshore Financial Centre, som er Den Internationale Valutafonds definition for 30 lande og stater, som alle har det tilfælles, at de er meget små, beskatningen meget lille og de udenlandske investeringer enorme.

Professor i skatteret ved Aarhus Universitet Jan Pedersen er chokeret over den voldsomme udvikling i dansk kapital, der flyder til skattelylande.

- Det siger jo, at vores skattesystem i Danmark og i sammenlignelige lande er i frit fald. Den her trafik er ikke til at stoppe, midlerne bliver via forskellige snedige arrangementer overflyttet til skattelylande, siger han og fortsætter.

- Tallet giver en klar indikation på, hvor meget vi mister i skat. Der er ingen tvivl om, at det er et kæmpe problem, at så kolossale summer går uden om industrialiserede landes statskasser. Det truer simpelthen provenuerne - hvordan skal staterne finansiere velfærdsydelser, hvis skatterne ryger uden om kasserne?, siger Jan Pedersen.

Diktatorer og skattelylande

Han mener, at den mest oplagte metode til at lukke skattehullet er ved at harmonisere skattesystemerne.

- Den bedste løsning er at sikre, at beskatningssystemerne ikke er alt for forskellige. Det er selvfølgelig ikke sådan lige at gøre. Men hvis man startede i EU og sagde til skattelylandene, at vi ikke kan acceptere, at der er noget, der hedder skattely. Det er en udenrigspolitisk opgave. Lige så vel vi ikke vil have diktatorer, vil vi ikke have skattelylande, siger Jan Pedersen.

Men også Europa har skattelylande. Det understreger Nationalbankens seneste rapport over de betalingsbalancen for 2013. Her var Luxemborg og Irland på top ti-listen over lande, hvorfra der investeres mest i Danmark.

- At Luxembourg investerer mere end Tyskland og Storbritannien til sammen, siger jo det hele. Der er masser af problemfelter i det store globale billede, så vi må starte med det mindre lokale billede. Men der skal vi lige have orden i egne rækker. Det må høre op med, at Irland og Luxemborg er skattelylande, siger Jan Pedersen.

- Man kan kæmpe for, at skatterne hæves i skattelylandene, eller man kan selv sænke skatterne. Hvis man ophæver selskabsskatten, ville det faktisk kun betyde syv procent mindre i skatteindtægter, siger Jan Pedersen.

Jan Pedersen mener, den mest nærliggende løsning er at begynde at sanktionere skattelylande.

- Det er klart, at EU står stærkere end Danmark gør alene. Det her er udenrigspolitik og kan med fordel behandles med hårde sanktioner.