Ekspert: Tre grunde til at Nykredit vil på Børsen

Nykredit kan formentlig ikke nå at skrabe ti milliarder sammen på anden vis, siger investeringsøkonom.

Hårde kapitalkrav sender formentlig den i dag foreningsejede virksomhed på børsen. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

Udsigten til skærpede kapitalkrav fra internationale myndigheder får ejerne af landets største realkreditinstitut, Nykredit, til at ville børsnotere instituttet på fondsbørsen i København.

Og det er der tre grunde til, mener Per Hansen, som er investeringsøkonom hos Nordnet.

- Nykredit har ryggen mod muren med hensyn til at blive klar til kapitelkravene. Nykredit kan ikke alene satse på stigende overskud eller frasalg af bygninger, som de annoncerede i går, hvis de vil være sikre på, at nå i mål, siger han.

Helt konkret skal Nykredit skaffe 10 milliarder kroner i ekstra kapital for at leve op til de nye krav, som bliver indført frem mod 2019.

Farligt at øge priserne

Som et alternativ til børsnoteringen kunne Nykredit hæve priserne hos sine kunder for at skaffe den nødvendige kapital, men det er for risikabelt, siger Per Hansen:

- På kort sigt kan man godt tjene flere penge på den måde, men det åbner jo en konkurrencemæssig ladeport, som deres konkurrenter kan udnytte, og det vil stille Nykredit i en meget penibel situation med hensyn til at tabe markedsandele.

En ting mere, der taler for en børsnotering, er, at man dermed gør Nykredit til et mere offentligt eje - også selvom Nykredit bevarer aktiemajoriteten - og det har været efterspurgt længe, siger investeringsøkonomen.

Overvejelserne om en børsnotering har været drøftet i Foreningen Nykredits repræ­sentantskab. Foreningen ejer 89,9 procent af Nykredit. Det ventes, at repræsentantskabet den 10. februar vil tage en endelig beslutning.