Ekspert: Uholdbart hvis Danske Bank slipper for straf

Hvidvaskekspert opfordrer til nye undersøgelser efter politianmeldelse.

Endnu en politianmeldelse med Danske Banks aktiviteter i Estland bør få kkonsekvenser, mener hvidvaskekspert. (Foto: RAIGO PAJULA/Ritzau Scanpix) (Foto: © Raigo Pajula, Scanpix)

- Det virker fuldstændig vildt, at man kan hvidvaske for 50 milliarder kroner, uden der sker noget med banken.

Hvidvaskekspert Jakob Dedenroth Bernhoft, administrerende direktør i Revisorjura.dk opfordrer både Bagmandspolitiet, Finanstilsynet og Folketinget til at komme helt til bunds i sagen om hvidvask i Danske Banks filial i Estland.

Reaktionen kommer ovenpå endnu en politianmeldelse mod Danske Bank.

Anmeldt for hvidvask

Forretningsmand William Browder, der har tabt en formue til russiske kriminelle, valgte onsdag aften at politianmelde Danske Bank for at have medvirket til hvidvask af nogle af de stjålne penge.

- Jeg mener, man skal se med stor alvor på den her politianmeldelse. Det er trods alt ikke hverdag, at banker bliver politianmeldt for så grove forhold, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

William Browder er direktør for investeringsfonden Hermitage Capital. Fonden blev i 2007 svindlet for 1,4 milliarder kroner, der var betalt i skat i Rusland. Formentligt stod russiske embedsmænd og organiserede kriminelle bag tyveriet.

Fondens russiske advokat, Sergej Magnitskij, blev under efterforskningen af sagen fængslet i Rusland - og døde i fængslet under uopklarede omstændigheder.

Ifølge afsløringer fra Berlingske Business blev nogle af pengene fra svindelnummeret hvidvasket via Danske Banks estiske afdeling.

Alvorlig sag

- Det er en alvorlig sag. Finanstilsynet bør lave endnu en undersøgelse af Danske Bank nu, hvor man også har den her fond, som del af sagen, siger Jakob Dedenroth Bernhoft.

- Og politisk mener jeg heller ikke, at det er holdbart, at man kan lade en bank slippe for det her.

Danske Bank har selv iværksat en intern undersøgelse, hvor resultaterne skal foreligge til september.

Bagmandspolitiet efterforsker Danske Bank - og har nu altså fået endnu en anmeldelse.

Finanstilsynet har udtalt en skarp kritik og bedt Danske Bank hensætte penge til potentielle tab fra sagen.