Eksperter: Ærgerligt at sidste års skatteoplysninger slettes

Fremragende at skattelister lægges frem – men ærgerligt, at de fjernes igen, siger flere eksperter om Skats offentliggørelse af firmaers selskabsskat

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Århus Universitet betegner det som ”underligt”, at skat fjerner de gamle skattelister, så man alene kan få et øjebliksbillede af, hvad virksomhederne betaler i skat. (Foto: © Mads Rafte Hein, DR)

Skat har netop offentliggjort de seneste skattelister for 243.000 danske virksomheder. Man kan nu søge på et firma af gangen og få oplyst hvad det bidrager med i skat i 2012. Og det er positivt, mener flere eksperter, DR.dk har talt med.

- Det er et fremragende initiativ at offentliggøre de lister og på den måde øge gennemsigtigheden i skattebetalingen, siger Lars Koch, der er politik- og kampagnechef i ulandsorganisationen IBIS.

Ikke noget at skjule

Men samtidig har Skat fjernet den gamle skatteliste fra året før for de samme virksomheder. Og det er problematisk, mener de samme eksperter.

- Man skal se det over en længere periode, siger professor Caspar Rose fra Copenhagen Business School og tilføjer:

- Det er ærgerligt, at de fjerner de tal igen. Hvis de alligevel er produceret, så kan man lige så godt lægge dem frem, så man kan analysere i dybden. Jeg så gerne, at man lagde det hele frem, når man nu har det. Der er jo ikke noget at skjule.

Lister afmystificerer skatten

- Jeg tror faktisk, at det er i virksomhedernes egen interesse at offentliggøre de her tal for at afmystificere tingene. Folk, der vil have adgang til de data, skal nok finde dem alligevel. Så hvorfor gøre livet svært, siger Caspar Rose.

Underligt at fjerne gamle data

Professor Bo Sandemann Rasmussen fra Århus Universitet betegner det som ”underligt”, at skat fjerner de gamle skattelister, så man alene kan få et øjebliksbillede af, hvad virksomhederne betaler i skat.

- Hvis det her skal give mening, så skal man have tallene over så lang en årrække som muligt, så man kan se, om der er virksomheder, der konsekvent ikke betaler skat, eller om det bare er nogle år, hvor det går dårligt. Det vil give et kvalificeret billede af de danske virksomheders selskabsskattebetalinger.

- Det undrer mig meget, at man ikke forsøger at gøre det billede så retvisende som muligt ved at have så mange års oplysninger tilgængeligt som muligt, siger Bo Sandemann Rasmussen.

Større åbenhed om regnskaber

Politik- og kampagnechef i IBIS Lars Koch Lars Koch foreslår endnu større åbenhed i forhold til virksomheder og skattebetaling:

- Hvis man vil kunne se, om grundlaget for, at virksomheder ikke betaler skat, det er, at de udfører aggressiv skatteplanlægning, så kræver det mere gennemsigtige regnskaber – vel at mærke også fra disse firmaers søsterselskaber i skattely.

DR har forsøgt at få en kommentar fra Skat, som oplyser, at man ikke har yderligere kommentarer end offentliggørelsen af skattelisterne.