Eksperter efter krak: Vi skal ikke være bekymrede for andre småbanker

Krakket i Østjydsk Bank var ventet, siger eksperter, der ikke venter flere krak.

(ARKIV) Østjydsk Bank. På grund af store risikofyldte udlån, som blev etableret før finanskrisen, går banken nu konkurs. (Foto: Lars Rasborg/Scanpix 2018) (Foto: Lars Rasborg © Scanpix)

Østjydsk Bank har drejet nøglen om, og Sparekassen Vendsyssel har overtaget alle bankens aktiver og passiver. Og det overrasker ikke Johannes Raaballe, lektor i økonomi ved Aarhus Universitet, der i sin seneste rangliste, som måler robustheden i den danske banksektor, havde udpeget Østjydsk Bank som den mest udsatte.

- Den har ligget i bunden af listen de seneste to år, siger Johannes Raaballe til DR Nyheder og fortsætter:

- Det er ikke nogen overraskelse, at de må dreje nøglen om, de har været holdt kunstigt i live, og derfor er det heller ikke nogen ny gældskrise, vi kigger ind i.

Andre banker på Johannes Raaballes liste er blandt andet Salling Bank, Vestjysk Bank, Skjern Bank og Totalbanken. Men man skal ikke være nervøs, hvis man er kunde i en lille bank. Det fortæller bankforsker og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet Lars Krull:

- Det er mit indtryk, at de små banker generelt gør det meget godt, mange af dem har endda meget stor soliditet, stor solvens, og de tjener gode penge. Det er ikke sådan, at man i dag eller i morgen skal være bange for at være kunde i en lille bank, siger han.

"Desværre"

Poul Damgaard, bestyrelsesformand i Østjydsk Bank siger, at man har gjort alt, hvad man kunne for at redde banken.

- Vi har arbejdet længe på at finde en solventløsning i en fusionsaftale, der ikke bare sikrede vores kunder, men også vores aktionærer, der står til et tab. Desværre.

De mindre banker i Danmark har generelt en god konsolidering, og Lars Krull vil ikke engang gå så langt som at kalde situationen med Østjydsk Bank for et krak. Han kalder det en sektorløsning.

- Østjydsk Bank er en virksomhed, der er ikke længere har midlerne og soliditeten til at fortsætte driften. Alle aktiver og alle passiver er overført til Sparekassen Vendsyssel, mens banken står alene og går konkurs, siger Lars Krull.

Ingen ny krise

Under finanskrisen måtte flere mindre og mellemstore banker med Roskilde Bank i spidsen dreje nøglen om. Men situationen omkring Østjydsk Bank ligner på ingen måde det, vi så under krisen, forsikrer Lars Krull.

- Det, vi så dengang, var, at den konkursbegærede bank kom under finansiel stabilitet. Det betød, at kunderne blev vejet op i en god bunke og en dårlig bunke, og så kom der en bank og købte de gode kunder, siger han.

- Dagens løsning redder ikke Østjydsk Bank, den redder deres forretning og kunderne.

Dermed er det kun aktionærerne, der taber penge i forbindelse med konkursen. Heriblandt er Arbejdernes Landsbank, der med 12 procent af aktierne var Østjydsk Banks største aktionær. Men alle de pengemænd, der har forsøgt at sprøjte kapital i Østjydsk Bank, kan have brændt nallerne en gang for mange, og vil måske tænke sig ekstra godt om, før de investerer i en ny mindre bank, siger Lars Krull.

- Efter min bedste vurdering er der nok nogle af pengemændene, der ikke stiller op, næste gang en bank beder om hjælp. Men så er der jo i stedet mellemstore banker som Sparekassen Vendsyssel, der kan overtage forretningen, understreger han.

Sparekassen Vendsyssel betaler 50 millioner kroner for at overtage Østjydsk Banks medarbejdere og samtlige 14.000 kunder.

Facebook
Twitter