Eksperter: Kæmpe milliardindsprøjtning er ingen mirakelkur

8.500 nye milliarder kroner fra ECB er meget positivt for den europæiske økonomi, men det løser ikke alle økonomiske problemer i eurozonen.

ECB vil med nye penge blandt andet få gang i forbruget igen, fordi renten vil falde, og dermed bliver europæiske varer også billigere. (Foto: modelfoto © Scanpix)

Seddelpressen bliver sat på turbo i Den Europæiske Centralbank (ECB), når ECB med helt nye penge fra marts begynder at købe statsobligationer i EU-landene.

Det er en vitamininsprøjtning til europæisk økonomi på hele 8.493 milliarder danske kroner, og beslutningen er truffet for at øge inflationen i Europa og redde den kriseramte økonomi, annoncerede ECB's chef, Mario Draghi, på et pressemøde torsdag eftermiddag.

Meldingen fra Draghi er særdeles positiv. Men at pumpe milliarder ind i økonomien er ikke nok til at redde euro-landene ud af krisen, forklarer professor i økonomi på CBS Jesper Rangvid.

- Markedet har godt nok allerede taget positivt imod meldingen fra ECB, hvilket afspejler sig i aktiestigninger samt lavere renter på landenes statsobligationer. Men krisen vendes først, når pengene begynder at cirkulere blandt virksomheder og forbrugere, forklarer Jesper Rangvid.

- Nu skal der skabes noget efterspørgsel. Og psykologisk skal synet på krisen ændres. Virksomhederne og forbrugerne er nødt til først at tro på, at økonomien ser bedre ud i euro-zonen, så forbrugerne begynder at købe, og virksomhederne begynder at investere.

- Selvom beløbet er større end forventet, er det kun en hjælpende hånd. Det er ikke i sig selv nok til at redde eurozonen og trække den ud af problemerne, siger han til DR Nyheder.

Vil stadig have beskeden vækst

Den udlægning er cheføkonom i Sydbank Jacob Graven helt enig i. ECB's opkøb af statsobligationer, som særligt er med til at finansiere gældsplagede euro-landes underskud, skal stabilisere økonomien og være med til at løfte inflationen til de to procent, som centralbanken har som mål.

Men metoden er ingen mirakelkur, siger han.

- Inflationen vil også i de kommende måneder være negativ og den økonomiske vækst beskeden. I bedste fald kan de mange nye euro afværge, at økonomien kommer til at sidde uhjælpeligt fast i en deflationsspiral med faldende priser og stagnerende produktion, siger Jacob Graven.

Kun langsomt vil den positive effekt vise sig i økonomien blandt andet gennem en svagere eurokurs, der forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne og løfter importpriserne, forklarer han.

Jesper Rangvid fra CBS siger, at effekten af ECB's hjælpende hånd først vil kunne ses på inflationen, som forventes at stige med ECB's redningsmanøvre.

- Vi kan regne med, at den svage euro hurtigt vil give højere inflationer. Men der kommer til at gå nogle måneder og måske endda et halvt år, før eventuelle positive effekter kan ses på eksport, forbrug og investeringer. Men der er ingen tvivl om, at meldingen fra ECB er langt mere ekspansiv, end markedet havde forventet, og dermed er det positivt nyt, siger han.

Kan blive mange flere milliarder

Centralbanken ved, at de mange nye penge i det finansielle system ikke fjerner problemerne med et snuptag. Og derfor annoncerede Mario Draghi på pressemødet, at ECB ville pumpe de nye penge ud i Europa foreløbig indtil september 2016.

De kommer i rater af 60 milliarder euro ad gangen hver måned svarende til omkring 450 milliarder danske kroner.

Og udmeldingen kan ifølge de to økonomiske eksperter meget vel betyde, at ECB er villig til at bruge endnu flere penge på at få finanserne i Europa på rette køl.

Dette gælder i høj grad de gældsplagede sydeuropæiske lande som Spanien, Portugal og Italien.