Eksperter: Nordea hjalp rige russere med hvidvask af skattelypenge

Hvidvask og decideret ulovligt - sådan siger eksperter om et fiktivt lån, som Nordea angiveligt oprettede for et russisk ægtepar i 2015.

I 2015 beder et russisk ægtepar Nordea om hjælp til at få 7,5 millioner kroner ud udenom de russiske myndigheder. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)

Den skandinaviske storbank Nordea har for nylig hjulpet velhavende russiske kunder med at føre penge tilbage fra skattely til Rusland i en manøvre, som eksperter betegner som hvidvask og decideret ulovlig.

- Det er hvidvask, fordi Nordea hjælper med at få den overførsel til at se ud som midler, der er ankommet til kundens land på lovlig vis, siger Lars Krull, ekspert i banksektoren på Aalborg Universitet.

Det er de såkaldte #panamapapers, en lækage af 11,5 millioner dokumenter fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama, der nu kaster nyt lys over, hvor langt storbanken tilsyneladende er klar til at gå for at hjælpe velhavende kunder med at undgå myndighedernes søgelys.

7,5 millioner skulle føres udenom myndighederne

Sagen drejer sig om et russisk ægtepar, som Nordea i Luxembourg i 2010 hjælper med at oprette et stråmandsselskab i skattelyet de Britiske Jomfruøer i Caribien.

I slutningen af 2015 – altså for få måneder siden – vil det russiske ægtepar imidlertid have pengene, omkring 7,5 millioner kroner, ført tilbage til Rusland uden at få problemer med de russiske myndigheder, fremgår det af korrespondancen i sagen mellem ægteparret og Nordea.

Den 26. november skriver den mandlige ægtefælle til Nordea-rådgiveren i Luxembourg, at man ønsker at lukke selskabet på de Britiske Jomfruøer og overføre pengene til en konto i Nordea i Rusland.

Det er imidlertid "ikke helt enkelt at gøre på grund af nogle restriktioner hos de russiske myndigheder", skriver manden i mailen.

Nordea stod klar med fiktivt lånearrangement

Et par uger efter, den 10. december, er Nordea klar med et tilsyneladende fiktivt lånearrangement, der gør det muligt at kamuflere, at der reelt er tale om penge, der føres tilbage fra skattely.

- For at gøre det kræves et lånearrangement, da den mest bekvemme måde at overføre midlerne på, er i form af en tilbagebetaling af et lån, skriver den medarbejder i Nordea Rusland, der får ansvar for sagen, i en mail.

De penge, der nu dukker op på ægteparrets konto hos Nordea i Rusland, kan på den måde forklares som tilbagebetaling på et lån ydet af ægteparret til deres skattelyselskab på de Britiske Jomfruøer.

Sagen er, ifølge eksperterne, imidlertid, at lånet reelt aldrig er ydet.

- Som jeg ser det, synes det klart at være på kant med hvidvaskningslovgivningen. Og det er min bedste vurdering, at det formentlig er på den forkerte side, siger skatteadvokat Torben Bagge.

Oplysningerne vil indgå i Nordeas interne undersøgelse

Nordea ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men Jonas Torp, kommunikationschef i Nordea Luxembourg, skriver i en mail til DR Nyheder:

”Vi kan og må ikke kommentere på enkeltkunder. Dog vil jeg godt understrege, at vi tager den slags oplysninger meget alvorligt, og vi har set på det. Vi skal imidlertid sikre, at vi har alle oplysninger, før vi kommenterer og potentielt handler. Oplysningerne vil indgå i vores undersøgelse, og før den er færdig, vil vi ikke kommentere. Men hvis vi finder eksempler på, at vores procedurer og regler ikke er blevet overholdt, er det naturligvis fuldstændigt uacceptabelt og vil få konsekvenser.”

For nylig forklarede Nordeas øverste chef, Casper Von Koskull, hvordan banken helt tilbage i 2009 har indført nye rutiner for at stoppe skattesnyd.

Nordea har fortsat brug for at forklare sig

Ifølge eksperterne viser sagen her, at Nordea fortsat har brug for at forklare sig:

- Jeg er da sikker på, at Nordea synes, det er brandærgerligt, man nu får sådan en sag også. Også fordi det her jo er noget, der er foregået i 2015, siger Torben Bagge.

DR nyheder er bekendt med identiteten på det russiske ægtepar.