Eksperter om bidragssatser: Uklart om Nykredits kunder bliver snydt

Realkreditinstitutterne står over for et tag-selv bord, hvis der ikke bliver slået ned på dårligt begrundede bidragsstigninger, mener finansekspert.

40 procent af alle realkreditlån er stiftet hos Nykredit og Totalkredit. Så det er mange boligejere, som er blevet ramt af stigende bidragssatser. (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

I disse dage er Nykredits koncernchef, Michael Rasmussen, på roadshow rundt i danske byer for at forklare de voldsomt stigende bidragssatser, der fra juli rammer en halv million boligejere med stigninger fra 15 til 45 procent.

Stigningen betyder, at en kunde med et lån på to millioner kroner fra juli skal betale mellem 141 og 538 kroner mere om måneden i bidragssats efter skat.

De øgede bidragssatser begrundes med øgede fremtidige kapitalkrav fra EU.

Men lovgivningen er langt fra gennemført. Så spørgsmålet er, om Nykredit overhovedet kan tillade sig at - og må - sætte bidragssatserne så kraftigt op.

- Nykredit siger, at de kigger fremad, og der er en pænt stor sandsynlighed for, at der vil komme flere kapitalkrav. Og det er jeg enig i. Men man ved ikke præcis, hvornår de kommer, eller præcis hvad der ligger i dem, siger Jesper Rangvid professor i finansiering ved CBS.

- Så man er tidligt ude at hæve bidragssatserne, siger han.

Nykredits udfordring er, at foreningen ikke er børsnoteret endnu, vurderer Jesper Rangvid.

Det gør det sværere at rejse kapital, og derfor er Nykredit også tidligt ude, så der kan rejses den nødvendige kapital til nye EU-krav.

Men om de hævede bidragssatser også handler om at øge indtjeningen, er umuligt at svare på, mener Rangvid:

- Der er brug for, at nogen regner på de her tal. Det er ikke til at sige, om bidragsstigningerne afspejler 100 procent eller 50 procent af de øgede kapitalkrav.

Kim Valentin, direktør i Finanshuset Fredensborg, mener, Nykredit går over grænsen i de øgede bidragssatser.

- Det er helt afgørende, at realkreditselskaberne ikke bare sådan lige kan sætte bidragssatserne op. Derfor skal der også være en god begrundelse, og det er der ikke i dette tilfælde, siger Valentin, som opfordrer Finanstilsynet til at undersøge, om Nykredit og datterselskabet Totalkredit bryder reglerne ved den seneste varsling af højere bidragssatser.

- Vi risikerer, at man får et tag-selv bord blandt realkreditinstitutter, som bare kan sætte prisen op på bidrag og kursskæringer, fordi man vil sætte indtjeningen op, siger han.