Eksperter sår tvivl om tidsplan for minkerstatninger

Fødevareministeren fastholder, at erstatningerne til avlerne forventes at være færdigbehandlet i løbet af cirka tre år.

Minkavlerne skal ifølge et skøn have deres erstatningssag behandlet inden for tre år. Tidsplanen kan blive presset, lyder det. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Da skatteminister Morten Bødskov i januar tonede frem for at præsentere den historisk store erstatning til landets minkavlere, var det med ét klart budskab:

Hjælpen – ”en fuld og fair erstatning” - var på vej.

Aftalen, der sendte næsten 20 milliarder kroner i retningen af erhvervet, skulle blandt andet sørge for, at avlerne fik penge for at aflive dyrene i et hastigt tempo og en passende kompensation.

Indtil videre er der udbetalt knap to milliarder til den øvelse.

Der er imidlertid endnu ikke kommet gang i den såkaldte nedlukningserstatning til minkavlerne, der skal have vurderet deres sager i en såkaldt taksationskommission.

Minkfarm i Ørnhøj syd for Holstebro. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Efter planen skal erstatningerne til avlerne være færdigbehandlet i løbet af tre år, fremgår det af et Folketingssvar fra juni.

Men flere eksperter vurderer, at det kan komme til at tage længere tid, end Fødevareministeriet hidtil har skønnet.

Ifølge Anette Kusk, advokat og partner i Dahl Law, kan arbejdet med at få sagerne afgjort trække ud.

- Det bliver yderst presset og virker urealistisk at nå sagerne inden for tre år. Man kan ikke bare lave én model og så rulle den ud på alle andre farme. Der vil være individuelle forhold på hver enkelt farm, som der skal tages stilling til, også selv om man har lavet nogle prøvesager først, siger hun.

Når arbejdet går i gang med at vurdere, hvor meget erstatning minkavlerne skal have, vil det ifølge skønnet fra ministeriet tage tre år at behandle sagerne.

Men der er – påpeger Anette Kusk – et beskedent antal advokater - måske 50 - der har erfaring med den type sager. Det betyder, at det bliver meget svært at få tidsplanen til at gå op, da mange advokater vil skulle have flere sager, mener hun.

- Der vil simpelthen ikke være tid nok i deres kalender. Tidsplanen virker urealistisk, især når man tænker på, at der her skal behandles over tusind sager, siger hun.

Ifølge folketingssvaret fra juni skal der behandles 1.250 sager.

Stor risiko for det trækker ud

Professor i økonomistyring Per Nikolaj Bukh påpeger, at minkforretningerne er forskellige, og at det kan være svært at vide præcis, hvor hurtigt man kan vurdere farmene. Skal den nuværende tidsplan holde, skal alt dog flaske sig, siger han.

- Man kan være bekymret for, om det tager for lang tid at komme i gang. Er der virkelig advokater nok, der afse tid til det? Er der nogle kompleksiteter, man ikke har taget højde for, siger han.

Professoren påpeger, at en del af arbejdet godt kan sættes på formel, og dermed gå forholdsvis hurtigt. Omvendt kan andre ting i vurderingerne blive mere komplekse. Han tør derfor ikke give et bud på, hvor lang tid arbejdet kommer til at tage.

- Når de først er kommet i gang, kommer det til at være mere effektivt, men om det kan redde tidsplanen, er umuligt at sige på nuværende tidspunkt, siger han.

Forventer at udbetale forskud på minkerstatning

Det har ikke været muligt at få et interview med fødevareminister Rasmus Prehn (S), men i et skriftlig svar betoner ministeren, at det "er en helt ny, stor opgave uden fortilfælde".

Han mener samtidig, at det er afgørende, at minkavlerne får de rigtige afgørelser.

- Derfor kommer det her selvfølgelig og desværre til at tage tid. Mine embedsfolk siger til mig, at de forventer, at arbejdet vil tage cirka tre år, før alle minkavlere har fået en afgørelse fra erstatnings- og taksationskommissionerne og udbetalt deres fulde erstatning, siger han i et skriftlig svar.

Ministeren så gerne, at det gik endnu hurtigere og melder sig klar til at se på "rammerne for kommissionerne", så det går hurtigere med at afvikle sagerne, hvis der bliver behov for det.

Fødevarestyrelsen har på nuværende tidspunkt udbetalt 1,9 milliarder kroner. Det dækker over vederlag for aflivning af mink og eventuel rengøring og desinfektion, forskud på erstatning for skindværdien samt tempobonus.

Facebook
Twitter