Eksperter slår alarm: Ejere af 375.000 boliger bliver klemt i vurderingskaos

Minister lovede, at kun en lille andel blev ramt – nu er det hver femte boligejer.

Tidsplanen for nye ejendomsvurderinger skrider nu så meget, at skattevæsnet må ty til lidt af en nødløsning.

Ejere af cirka 375.000 boliger får ikke mulighed for at gøre indsigelse og klage over deres ejendomsvurdering, inden et nyt boligskattesystem træder i kraft fra næste år.

Og det er yderst problematisk, siger flere eksperter til DR Nyheder i forbindelse med, at Skatteministeriet i dag har sendt to omfattende lovforslag om det nye boligskattesystem i høring.

I forbindelse med lovforslagene har DR Nyheder fået indsigt i en status for de nye ejendomsvurderinger.

Den viser, at tidsplanen er så udfordret, at skattevæsnet må ty til en nødløsning, når det handler om mere end hver femte boligejer.

Tip os:

De får nemlig kun en 'foreløbig vurdering', inden de nye boligskatter træder i kraft 1. januar 2024. En vurdering de ingen muligheder har for at få rettet, selv om den skulle være skrupforkert.

Først engang efter at de nye boligskatter er trådt i kraft, får de mulighed for at klage eller gøre indsigelse over for de data, som skattemyndighederne lægger til grund for deres vurdering.

- Borgerne er klemt i den her situation, hvor man (skattevæsnet, red.) har noget, man skal rulle ud. Alternativet var jo, at de bad om at få lov til at rulle det ud senere.

- Men politikerne står i en meget vanskelig situation. Og så siger man, at så må man lade borgerne betale den pris, siger professor i forvaltningsret Hanne Marie Motzfeldt fra Københavns Universitet.

Skatteadvokat Thomas Booker fra Horten Advokatpartnerselskab er enig i kritikken.

- Det er ganske problematisk, at man er kommet så meget bagefter. Nu er der så nogle, der får en dårligere stilling, end andre gør.

- Man skal jo betale sin skat i den periode. Så selvom man giver boligejerne den gulerod, at de kan klage senere, så er det ikke særlig smart, siger han.

'Forskelsbehandling af borgerne'

Men hvorfor er det så vigtigt, om man har ret til at råbe op over fejl eller ej?

Det skyldes, at den nye ejendomsvurdering er essentiel, når det skal regnes ud, hvor meget den enkelte boligejer skal betale i skat. For hvis vurderingen er for høj, så kan boligejeren ende med at betale for meget i skat.

Det kan for eksempel være, at der i Bygnings- og Boligregistret (BBR) står, at din ejendom er meget større, end den i virkeligheden er. Det vil påvirke din vurdering og betyde, at din skattebillet stiger.

Men fordi processen er så udfordret, så vil ejere af de cirka 375.000 boliger skulle betale skat af en 'foreløbig vurdering', hvor de hverken kan klage eller gøre indsigelse over for fejl i de oplysninger, som skattevæsnet bruger til at udregne boligskatten.

Først når boligejerne efter den nuværende plan i 2024 får deres endelige vurdering, kan de klage, og hvis den foreløbige vurdering viser sig at være helt skæv, kan boligejerne ende med at få penge tilbage.

Det betyder altså, at mere end hver femte boligejer i perioden kommer til at betale boligskatter af en vurdering, de ikke kan gøre noget som helst ved.

- Man forskelsbehandler tilsyneladende borgere. Der er mange ting i det her, som er meget langt væk fra normalen.

- Men hvis der går tilstrækkeligt meget koks i det, så ender man et sted, hvor man ikke kan komme i mål, medmindre man filer lidt på de rettigheder, vi normalt har som borgere, siger Rasmus Grønved, der er lektor i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

Kun i særlige tilfælde kan man bede skattevæsnet om hjælp, hvis man eksempelvis på grund af den midlertidige vurdering har bøvl ved en bolighandel.

Men det sker altså uden om det normale klagesystem, og det er derfor skattevæsnet, der i sidste ende bestemmer, imens det almindelige sikkerhedsnet sættes ud af kraft.

- Skatteforvaltningen kan derudover af egen drift rette i foreløbige vurderinger, hvis der konstateres fejl, skriver Skatteministeriet.

Minister lover, at planen holder

På trods af kritikken fra eksperterne så står skatteminister Jeppe Bruus (S) mere fast på sin plan end en klippe i en vindstille ørken.

Ministeren fortæller, at planen stadig er, at i alt 1,7 millioner danske boligejere skal betale nye boligskatter fra næste år.

I et interview med DR Nyheder onsdag bekræftede han dog, at der var yderligere forsinkelser i vurderingerne.

- Vi skal nå langt, langt hovedparten i år, og så kan der være en lille andel tilbage i første halvdel af 2024, sagde Jeppe Bruus, der ikke ville sige præcis, hvor mange boliger, som 'en lille andel' dækker over.

Den lille andel af ejendomme viser sig at være mere end hver femte bolig i Danmark, og der er faktisk yderligere en risiko for, at tallet kan stige.

For skattevæsnets samlede udsendelsesplan er ifølge Skatteministeriet afhængig af et it-system, 'der på nuværende tidspunkt er forbundet med risiko for forsinkelser'.

DR Nyheder har spurgt skatteministeren, om han fastholder, at det er en 'lille andel', der må vente med deres vurdering til næste år, og om han vidste, at antallet var 375.000, da han onsdag blev interviewet af DR Nyheder.

Vi har desuden spurgt ham til, hvad han siger til kritikken fra eksperterne.

I et skriftligt svar - hvor han dog ikke svarer konkret på nogen af spørgsmålene - lyder det, at 'de nye ejendomsvurderinger stadig går efter den overordnede plan'

- Men det er ikke nogen hemmelighed, at det er en kæmpe udrulning, vi laver. Selvfølgelig havde jeg gerne set, at de var kommet ud før, men det er det muliges kunst. Vi arbejder på at få så mange vurderinger ud som muligt - så hurtigt som muligt.

- Men de skal også være korrekte, og derfor er der nogle ejere af de mest komplicerede ejendomme, som må vente lidt længere på at få en 2020-vurdering, siger skatteministeren.