Det går bedre med at stoppe statslige it-projekter fra at falde til jorden.
Sådan lyder budskabet fra Statens IT-projektråd. Siden 2011 har rådet overvåget samtlige statslige it-projekter, og det begynder at give pote, mener man selv.
- Vi måler projekterne i røde, gule og grønne trafiklys. Lige nu er der 22 ud af 27 projekter, der har grønne lys, og det er ikke så tosset, siger Birgit Nørgaard, næstformand for Statens IT-projektråd.
Men der er tale om et falsk selvbillede, mener flere it-eksperter, som DR Nyheder har talt med.
It-ekspert: Staten glemmer at afprøve it-systemer ordentligt
Her hæfter man sig ved, at der stadig er flere statslige it-projekter, der hvert år lukker inden de nogensinde er kommet i brug, ligesom andre bliver forsinket i årevis.
Alt sammen noget, der koster skatteborgerne millioner.
- Jeg har svært ved at se, hvordan Digitaliseringsstyrelsen kan blive ved med at lave et skønmaleri om, at det går fint, siger Erik Frøkjær, lektor ved datalogisk institut på Københavns Universitet.
- Det er sådan, det bliver beskrevet, men sandheden er, at mange it-projekter bare rulles ud uden at være helt afprøvede.
Samme problemer nu som for 13 år siden
Allerede i 2001 blev der nedsat et udvalg af eksperter, der skulle stoppe staten i at kuldsejle det ene it-projekt efter det andet. Dengang skrev eksperterne en rapport med anbefalinger til at stoppe it-projekternes forlis.
Men 13 år senere er der slet ikke sket nok, mener Kim Normann Andersen, professor ved CBS, som selv var med til at skrive rapporten.
- Der sker stadigvæk en lang række af de samme fejl, og det giver det samme resultat for mange af de store projekter: De bliver forsinkede eller bliver skrottet, siger han til DR Nyheder.
- Så man har nok forsøgt at udrydde de fejlfyldte projekter, men har man gjort nok? Nej, det har man ikke, siger han.
Råd: Vi modner langsomt staten til it
Birgit Nørgaard fra Statens IT-projektråd forsvarer sig med, at rådet kun har eksisteret i et par år.
- Vi går ind og vurderer projekterne på tidlige tidspunkter, når de stadig ligger i idéstadiet. Der kan ske en masse i et projekts levetid, som man naturligt ikke kan tage højde for i forvejen.
- Det er væsentligt, at myndighederne langsigtet modnes i at drive projekter. Og at de nu har evne og vilje til at bruge nogle af de tiltag, der skal forhindre, at projekter kollapser, siger hun.
Professor Søren Lauesen fra ITU er glad for, at lederne i det offentlige bliver holdt mere op på, hvad de skal bruge it-projekter til. Men det er stadig ikke nok, siger han.
- Vi kan kigge tilbage på rapporten fra 2001 og se, at der er mange af de ting, der stadig er problematiske.