Eksperter: Tusinder snyder sig selv for kørselsfradrag

Op mod 200.000 lønmodtagere glemmer kørselsfradraget, vurderer skatteekspert. Søndag er sidste frist for at rette din selvangivelse.

Arkivfoto. Selvom der kommet flere i arbejde det seneste år, er antallet af danskere, der søger om kørselsfradrag, faldet. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Ritzau Scanpix)

Tusinder af lønmodtagere snyder sig selv i skat.

Det vurderer skatteekspert Henning Boye Hansen fra BDO Revision. Han er forundret over, at mens der kom 150.000 flere i arbejde sidste år, så falder antallet af dem, som trækker kørsel fra i skat.

- Jeg tror, at der er mange, som glemmer fradraget og dermed snyder sig selv, siger han.

Sidste år var der 1,1 million, som var inde og angive et kørselsfradrag på deres selvangivelse - i år er der kun 970.000, som har tastet kørselsfradraget ind, og det undrer Henning Boye Hansen.

- Jeg tror, at op mod 200.000 danskere mangler at indtaste kørselsfradraget. I betragtning af hvor mange flere der er kommet ud på arbejdsmarkedet, så burde vi ligge tæt på 1,2 millioner (der har ret til et fradrag, red.)

Frygter at nye på arbejdsmarkedet snyder sig selv

Karina Hejlesen undrer sig også over de manglende kørselsfradrag. Hun er skattepartner i revisionsfirmaet PWC.

- Jeg tror faktisk, at det er fordi, vi har fået nye mennesker ud på arbejdsmarkedet, som ikke har været inde og angive et kørselsfradrag før, og derfor er de ikke opmærksom på, at de kan trække kørsel fra i skat.

Derudover peger Karina Hejlesen også på, at mange studerende måske ikke er klar over, at de har ret til kørselsfradrag. Men det har de, fastslår hun.

- Reglen er, at hvis man har mere end 24 kilometer til og fra arbejde, så har man ret til kørselsfradrag, og hvis ikke man angiver sit kørselsfradrag, så kommer man til at betale en højere skat end man behøver, og så snyder man sig selv.

Og faktisk er kørselsfradraget ekstra vigtigt for studerende og andre som tjener under 340.000 kroner om året, for så bliver kørselsfradraget helt automatisk forhøjet, siger Henning Boye Hansen.

- Hvis man eksempelvis har arbejdet som poder, og måske har haft nogle vagter i en anden by og har kørt 50 kilometer til og fra arbejde, så skal der faktisk ikke så mange ture til, før man har et skattefradrag, der gør, at man måske får 1.000 kroner tilbage i skat, siger han.

Skattestyrelsen håber, at folk husker kørselsfradraget

I morgen er sidste frist for at indtaste ændringer til selvangivelsen, men hos Skattestyrelsen vil underdirektør Jan Møller Kristensen ikke forholde sig til det paradoksale i, at tallet for indberetninger falder, samtidig med at mange flere er kommet i arbejde.

- Der kan også være nogle, som ikke har været inde endnu og give deres oplysninger om, hvor mange dage de har arbejdet i 2021, siger han.

Ifølge Jan Møller Kristensen kan coronapandemien og de mange hjemmearbejdsdage også spille ind på, hvor mange der har ret til kørselsfradrag.

- Vi har været igennem en coronapandemi, som radikalt har ændret den måde, vi arbejder på: Rigtig mange er begyndt at arbejde hjemme nogle dage om ugen, og det har altså en betydning i forhold til kørselsfradraget, siger Jan Møller Kristensen.

Det argument køber Henning Boye Hansen dog ikke, for selv om man har arbejdet hjemme, så har man stadig ret til kørselsfradrag for de dage, hvor man fysisk er på sin arbejdsplads.