Eksperternes råd: Sådan kan du hjælpe trafikken med at glide

Vær i zen, hold afstand og overvej, om du kan udsætte din mødetid.

Alene i hovedstadsområdet er der på hverdage sammenlagt 30.000 timers forsinkelse for privatbilister. (Foto: © Sarah Christine Nørgaard, Scanpix)

Kun seks procent af bilisterne på tre udvalgte motorvejsstrækninger ændrede adfærd som følge af Vejdirektoratets seneste Hold til Højre-kampagne.

Alligevel gav det en bedre fremkommelighed for 6.000 bilister. Og hvis alle holdt til højre, kunne der spares 8.000 timers ventetid i kø om året - alene på de tre strækninger.

Så med en så simpel indsats, kan bilister altså være med til at mindske trængslen, men hvad kan du ellers gøre. Det har DR Nyheder spurgt tre personer med stor indsigt i trafikken om.

I zen fra starten af

En af dem er Marianne Foldberg Steffensen, der er afdelingsleder for trafiksikkerhed i Vejdirektoratet.

Hun forklarer, at det er vigtigt at være velforberedt, inden du kører hjemmefra. For eksempel ved at sørge for, at vandflasken er åbnet, at børnene har det godt på bagsædet, at ruten er planlagt, og at der er taget højde for eventuelt vejarbejde.

- Så man skal sørge for at være i zen med sig selv, før man sætter sig ud i trafikken. På den måde kan man være positiv, give plads til andre og sørge for ikke at være til gene, forklarer hun.

Husk de andre bilister

Et andet element, som også allerede kan forbedres, inden du sidder i bilen, er indstillingen til trafikken.

Hvis trafikken skal glide bedst muligt, så er det nemlig vigtigt, at bilisterne ikke kun tænker på sig selv og deres plads i trafikken.

- Det handler ikke kun om at komme fra A til B - det handler om, at komme fra A til B samtidig med, at man giver plads til andre, forklarer Marianne Foldberg Steffensen.

I det hele taget handler det om at være opmærksom på de andre bilister og trafikken generelt. Det forklarer Mogens Fosgerau,der er professor ved Institut for Transport ved Danmarks Tekniske Universitet.

- Og vi kan lade være med at lave overhalinger, hvor vi kommer til at bremse trafikken bagved og skabe turbulens. I det hele taget kan vi sørge for bare at køre jævnt og få trafikken til at glide, forklarer han.

Et spørgsmål om tid

Hos forbrugerorganisationen FDM er man meget opmærksom på problematikken omkring trængsel på vejene.

Juridisk konsulent Dennis Lange peger blandt andet på, at tidspunktet for, hvornår bilisterne bevæger sig ud i trafikken kan gøre en forskel for, hvordan trafikken forløber.

- Vi ved, at hvis man har muligheden for at skubbe sin arbejdstid lidt og enten køre lidt tidligere eller lidt senere, så kan man faktisk opleve at komme igennem trafikken hurtigere, og samtidig får vi nedsat den samlede trængsel, forklarer han.

Overvej samkørsel

Derudover så handler det også om at være med til at nedbringe antallet af biler på vejen.

Og også her kan privatbilisterne spille en rolle ved at undersøge, om det kunne være muligt at starte en samkørselsordning med for eksempel kollegerne.

- Det er jo sådan nogle små tiltag, som den enkelte kan kigge på, men som samlet set hjælper til at få nedsat trængslen, forklarer Dennis Lange.