Eksporten til Rusland er halveret på to år

EU's sanktioner mod Rusland og landets økonomiske krise har ramt dansk eksport hårdt.

Især mange danske fødevarevirksomheder har mærket en russiske embargo over for europæiske fødevarer. Her står en kvinde ved en montre i en butik i Vladivostok (arkivfoto), (Foto: Yuri Maltsev © Scanpix)

Efter planen skulle den danske eksport til Rusland øges med 50 procent, men det omvendte er sket. Eksporten er på et par år næsten halveret.

Det viser en analyse, som Dansk Industri har lavet, skriver Politiken.

Ifølge Peter Thagesen, der er underdirektør Dansk Industri, er årsagen russernes økonomiske krise på grund af de lave oliepriser og EU's sanktioner.

- For et par år siden var forventningen, at eksporten skulle øges med 50 procent, men nu må vi konstatere, at eksporten er næsten halveret på grund af sanktionerne og den økonomiske krise, siger han.

- For de danske virksomheder betyder det, at danske virksomheder, især inden for fødevarebranchen, har været nødt til at finde nye markeder, siger underdirektøren.

Han kalder det et dramatisk fald og en trist udvikling, fordi den russiske fødevareembargo, der blev vedtaget som svar på EU's sanktioner, rammer dansk eksport hårdt.

- Det har været en rutsjetur. For få år siden var Rusland det 12. vigtigste eksportmarked i EU, og forventningerne var, at det kunne endnu større, så det er meget skuffende, siger Peter Thagesens.

Han tror ikke, at situationen ændrer sig foreløbig, men der er få lyspunkter.

- Ukraine har underskrevet en økonomisk aftale med EU, der træder i kraft i morgen, og Rusland har godkendt aftalen. Desuden ser det ud til, at våbenhvilen i Østukraine holder, men intet tyder på, at sanktionerne bliver lempet eller at olieprisen stiger på kort sigt, siger Peter Thagesen.

/DR Nyheder/