Eksportsucces om ny aftale: Vi mister halvdelen af vores omsætning, men der er ingen hjælp til os

Eksportvirksomheden Second Female føler sig forbigået i ny økonomisk aftale.

Lars Andresen, administrerende direktør i Second Female: Der er ingen hjælp til os i den ny aftale. (Foto: Second Female)

En luftfartspakke, særlig hjælp til rejsebranchen og kompensation til tvangslukkede virksomheder.

Listen over tiltag i den politiske aftale, der skal sætte gang i økonomien, er lang. Alligevel leder Lars Andresen forgæves efter hjælp til tøjbrandet Second Female, hvor han er administrerende direktør.

- Vi bliver ikke omfattet af nogen af de initiativer, der er for eksporterhvervene, fordi vi er en mellemstor virksomhed, siger han.

80 procent af Second Females omsætning er eksport. Især Nordeuropa sender den danske modevirksomhed sit tøj afsted til.

Men den fond, som regeringen sender 10 milliarder kroner efter, og som skal hjælpe eksportvirksomheder, kan Lars Andresen ikke bruge til noget. Fonden er nemlig forbeholdt store virksomheder, der har en omsætning på mere end 500 millioner kroner.

Derudover har Lars Andresen den udfordring, at nedlukningen af Danmark og resten af verden rammer Second Female skævt.

- For os ligger den store udfordring i fjerde kvartal i år. Vi havde allerede solgt vores efterårskollektioner inden coronakrisen. Men på vores vinterkollektion kan vi se, at vi i hvert fald rammer en halvering af den omsætning, vi er vant til. Det er der, vi har brug for nogle hjælpepakker, men der er ikke noget til os, siger han.

Og det har konsekvenser.

- Den umiddelbare konsekvens har været, at vi har været nødt til at sige farvel til 25 procent af vores medarbejdere, siger Lars Andresen.

Dansk Industri bekymret

Erhvervsorganisationen Dansk Industri genkender problemet. Her er politisk direktør Kent Damsgaard især bekymret over, at hjælpepakken til fastudgifter udfases.

- Det er bekymrende, at man udfaser ordningen for faste udgifter meget skarpt 8. juli. Det betyder, at nogle eksportvirksomheder ser ind i en meget usikker fremtid uden det sikkerhedsnet under sig, som de hjemlige erhverv havde tilbage i foråret, siger han.

Dansk Industri er bange for, at det betyder, at flere virksomheder vil være nødt til at opsige medarbejdere, ligesom Second Female har været.

- De over 800.000 danskere, som har job som følge af eksport, står nu uden sikkerhedsnet. Det kan risikere at koste arbejdspladser og blive endnu dyrere på den lange bane, siger Kent Damsgaard.

Se Kent Damsgaard fortælle, hvad Dansk Industri savner i den nye politiske aftale.

Lars Andresen har flere bud på, hvordan regeringen kunne hjælpe eksportvirksomheder som Second Female.

- Vi importerer varer og betaler meget told, så den kan nedsættes. Det kunne også være tilskud til debitortab, for det kommer vi til at opleve, siger Lars Andresen.

Han peger også på tilskud til de store lagernedskrivninger, virksomheden har været tvunget til at lave. Meget af det tøj, der skulle have været solgt under coronakrisen, kan nu enten ikke sælges eller kun til en meget reduceret pris.

En lille hjælp

Det mest omtalte punkt i den politiske aftale er de tre ugers feriepenge, som lønmodtagere kan få udbetalt. Og den del kommer Second Female også til at mærke.

- De hjælper en lille smule i forhold til det danske marked. Det er forhåbentlig nogle penge, der bliver sendt ud i forbrug og kan bruges i butikker, hvor vi også er repræsenterede, siger Lars Andresen.

Men som eksportvirksomhed er glæden over den del af pakken også til at overse.

- I det store billede bliver det et tilskud her og nu, som hjælper lidt. Men det hjælper ikke på den lange bane og slet ikke for os i eksporterhvervet, siger Lars Andresen.