Ellemann: Selv en blind kan se, at Esben Lunde hang i en tynd tråd

Selv om det koster millioner at flytte fiskeriområdet over i Udenrigsministeriet, var det en nødvendig beslutning, siger Venstres politiske ordfører.

Nicolai Wammen (t.v.) og Jakob Ellemann-Jensen har forskellige udlægninger af, hvorfor statsministeren i august flyttede fiskeriområdet fra Miljø- og Fødevareministeriet til Udenrigsministeriet. (© Scanpix)

Det er muligt, at det koster skatteyderne et tocifret millionbeløb at flytte forvaltningen af fiskeriet over i Udenrigsministeriet.

Men operationen er helt nødvendig, for fiskeriområdet sejlede i Miljø- og Fødevareministeriet, mener Jakob Ellemann-Jensen, der er politisk ordfører for Venstre:

- Vi havde den her beretning fra Rigsrevisionen, der sagde, at noget var alvorligt galt. Nu har fiskeriministeren fået til opgave at løse den opgave.

- Jeg synes, det er en god investering, at vi får tilliden genskabt på fiskeriområdet, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Dyre it-licenser

DR Nyheder har søgt aktindsigt i regningen for at flytte fiskeriområdet over i Ministeriet for Nordisk Samarbejde og Ligestilling, der ligger i Udenrigsministeriet.

Det er særligt flytning af it-systemer og indkøb af nye it-licenser på fiskerikontrolområdet, som gør, at regningen løber op i 27,9 millioner kroner de næste to år.

Derefter følger en årlig ekstraudgift på 7,3 millioner kroner fra 2020, som alene skyldes udgifter til it-licenser.

- Jeg tror, det står klart for enhver, at Esben Lunde Larsen stod til at blive væltet som minister, og så lavede Lars Løkke Rasmussen den her løsning, ikke for at redde dansk fiskeri men for at redde et ministerliv, og det koster så millioner af kroner, siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

Hang i en tynd tråd

I august traf statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) beslutning om at trække fiskeriområdet ud af Landbrugsstyrelsen og give Karen Ellemann (V) opgaven at opbygge en ny fiskeristyrelse under sit område.

Statsministeren havde kendskab til en kritisk beretning, der var på vej fra Rigsrevisionen.

Samtidig var samarbejdet mellem miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) og fiskeriordførerne i Folketinget på randen af et sammenbrud.

- Selv en blind kan se, at Esben Lunde Larsen hang i en meget tynd tråd. Men selv om du havde skiftet en minister ud, så havde det ikke ændret ved, at det var nødvendigt at flytte det her område til et andet sted, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen begrundede blandt andet flytningen med, at Brexit-forhandlinger om fiskerikvoter kræver kompetencer, der ligger i området for nordisk samarbejde.

Den forklaring giver Nicolai Wammen dog ikke meget for:

- Fiskeri er ikke kun noget, der angår de nordiske lande. Der er en række store fiskerinationer, så det er vist en forklaring, der er blevet opfundet til lejligheden. Jeg tror, det handler om en statsminister, der vil redde en minister, lyder det fra Nicolai Wammen.

Hårde forhandlinger med Storbritannien

Men den er god nok, Brexit presser dansk fiskeri, fastslår Venstres politiske ordfører.

- Jeg kan sagtens se, at det ser besynderligt ud, at vi har fiskeriet liggende i Udenrigsministeriet. Men vi har altså nogle forhandlinger med Storbritannien om fiskekvoter, som er meget relevante, og som foretages i og af Udenrigsministeriet.

- Samtidig har vi en bydende nødvendig situation, som gør, at vi må flytte det her område, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Det er først og fremmest udgifter til it-licenser, der presser flytteregningen op.

Med en fortid i it-branchen undrer det Jakob Ellemann-Jensen, at udgifterne til it bliver så høje, men det ændrer ikke ved, at det var den rigtige beslutning, mener han:

- Jeg synes aldrig, det er spild af skatteborgernes penge at genoprette tilliden til et område, hvor den er forsvundet.

- Alle de penge, vi bruger, er penge, der kunne være brugt andre steder. Lige nu bruger vi over syv milliarder kroner på at forandre og genopbygge tilliden til skat. Det er helt bydende nødvendigt for, at du og jeg og andre skatteborgere i Danmark kan få tilliden til Skat tilbage. Hvis tilliden skal tilbage til Fiskeristyrelsen, er det afgørende, at der kommer ændringer, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) da han stadig var minister for fiskeriet. Samarbejdet med fiskeriordførerne i Folketinget var helt i bund, da han mistede området i august. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

- Det her er jo penge, man i stedet kunne have brugt på vores ældre, sundhedsvæsenet, uddannelse. I stedet har statsministeren truffet en beslutning om en ny konstruktion, som ingen har bedt om, siger Nicolai Wammen.

Socialdemokratiet har selv foreslået, at Fiskeristyrelsen flyttes til Nordjylland.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at stille op til interview om denne historie.

FacebookTwitter