En vind- og vandfattig sommer har fået råprisen på el til at stige til over én krone pr. kilowatt-time. Det er ifølge elselskabet Seas NVE det højeste prisniveau siden finanskrisen.
Det betyder, at en almindelig familie i et parcelhus i år kan stå med en elregning, der er steget med omkring 5.000 kroner.
Men hvad stiller du op som forbruger? Skal du droppe planerne om at skifte til en strømslugende varmepumpe eller fastlåse din elregning?
DR Nyheder har fået Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank, og Lars Aagaard, administrerende direktør i erhvervsorganisationen Dansk Energi, til at komme med gode råd.
Spar på strømmen
Gode råd som at huske at slukke lyset, når du forlader et rum eller tager hjemmefra, slukke helt for apparater, der er på stand by-funktion, og lukke køleskabet er særligt aktuelle.
Både Louise Aggerstrøm Hansen og Lars Aagaard opfordrer til, at man går sin husstand og sine vaner igennem for at se, om der er noget at sparre – det gavner også miljøet.
Den slags råd har vi jo hørt i årevis. Er der overhovedet mere at komme efter?
- De fleste danskere har ret energieffektive apparater, så det er ikke så let at spare meget mere på strømmen, men hvis man bruger el til at opvarme sit hus, kunne man overveje at skrue en enkelt grad ned for varmen, siger administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard.
Privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen tilføjer, at man kan sætte tørretumbleren i gang sent om aftenen, da strømmen er billigst om natten, og droppe de langtidsbagte retter, da ovnen er blandt de hårde hvidevarer, der bruger mest strøm.
Overvej at skifte eludbyder
Det er ikke lige meget, hvilket elselskab man benytter. Lars Aagaard opfordrer til, at man tjekker elpris.dk for at få et overblik over, hvilke udbydere der er billigst.
- Der er stadig nogle udbydere, der tilbyder priser, som ligger langt under niveauerne i den rå elpris. Det vil sige, at de er villige til at give nogle forbrugere en rabat, siger han og tilføjer:
- Man skal naturligvis ikke tro, at man får rabatten til evig tid, men det kender vi jo også fra andre produkter, hvor man kan få et velkomsttilbud.
Den kommercielle elpris er styret af udbud og efterspørgsel, og elafgiften og udgifter til at vedligeholde energinettet ligger fast, men der er også en lille indtjening til elforhandleren, som ifølge Lars Aagaard kan forhandles.
Overvej at skifte til fast elpris
Som forbruger har man mulighed for at fastlåse sin elpris, så man ikke er sårbar overfor prisstigninger, som dem elmarkedet netop oplever i disse måneder.
- Det er et temperamentsspørgsmål. Hvis man vælger at fastlåse sin elpris, vil man kunne spare nogle penge i perioder som dem, vi oplever nu. Omvendt vil man gå glip af besparelser som dem, vi oplevede i foråret sidste år, siger Louise Aggerstrøm.
Som udgangspunkt anbefaler hun at fastlåse elprisen, hvis man i sin økonomi ikke har rum til ekstraregninger på et par hundrede kroner om måneden.
Ifølge Lars Aagaard kan det dog bedst betale sig at benytte sig af svingende elpriser, hvis man kan rumme det i sin økonomi.
- Når man køber en forsikring i fast af en fast pris, vil den, der sælger produktet, som regel kræve en lille risikopræmie, siger han.
Glæd dig over, at alternativerne er dyrere
De aktuelle elpriser går særligt ud over de forbrugere, der har været med på den grønne omstilling og har skiftet til varmepumpe og elbil.
- Det er fair nok, at de ærgrer sig lige i øjeblikket, siger Lars Aagaard, men tilføjer hurtigt:
- Man skal huske at naboen, som har en benzinbil og varmer sit hus op med et oliefyr, har det endnu værre, for priserne på gas og olie er steget endnu voldsommere.
Lars Aagaard tilføjer, at alle regnemodeller forudser, at prisen på el falder de kommende år og bliver billigst på den lange bane.