Elselskaber kommer under lup for mulige overpriser på strøm

Statens el-vagthund vil undersøge, om elselskaberne tager overpriser, når de handler med sig selv.

Elnetselskaberne køber strøm til dækning af nettab i koncernforbundne selskaber. Blandt andre Radius Elnet køber strøm af sin ejer, det børsnoterede energiselskab Ørsted. (Foto: Jeppe BjøRn Vejlø © Scanpix)

Statens el-vagthund, Forsyningstilsynet, er ved at undersøge elnetselskabernes køb af strøm af sig selv.

Ifølge Jyllands-Posten mistænkes landets energikoncerner nemlig for ulovligt at malke kunderne, når de skal købe ekstra strøm, fordi noget af strømmen går tabt i el-nettet på vejen ud til forbrugeren.

Ofte købes den ekstra strøm hos elselskabernes datterselskaber, og sker det til overpris, kan selskaberne ulovligt kanalisere millioner over i datterselskabet.

- Vi er bange for, at der er for høje tariffer på vores elnet. Hvis kommercielle selskaber bruger deres netselskaber til at tørre kommercielle fejltagelser af på netselskaberne, så kan vi komme til at betale for meget på vores elnet. Der vil vi kun betale de omkostninger, der er ved at eje og drive et elnet, siger Anders Houmøller, der er sekretær i Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE).

Ørsted og Ewii

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i dokumenter, der viser, at Forsyningstilsynet vil undersøge i alt 12 elnetselskaber herunder Ørsted, SEAS-NVE, Ewii og NRGi.

Det sker, fordi de ifølge høringsbreve "har indrapporteret større nettabsomkostninger eller har indrapporteret en høj pris per kWh i forhold til de øvrige selskaber".

- Konsekvensen er, at forbrugerne kommer til at betale højere priser, end de ellers skulle have gjort, siger direktør i Forsyningstilsynet Carsten Smidt til Jyllands-Posten.

De største elnetselskaber, som undersøges af Forsyningstilsynet, afviser, at der er noget at komme efter.

Brancheorganisationen Dansk Energi mener heller ikke, der er et problem og kalder det helt naturligt, at et tilsyn fører tilsyn.

- Vi hilser det velkommen, at Forsyningstilsynet foretager stikprøver af el til at dække nettab. Det er helt naturligt at gøre. Det hedder jo Forsyningstilsynet, og derfor skal de føre tilsyn, siger Anders Stouge, viceadministrerende direktør i Dansk Energi.

Mere transparens

Anders Houmøller fra Foreningen for Slutbrugere af Energi foreslår, at der bliver større gennemskuelighed i markedet, så elselskaberne ikke køber strømmen gennem fastpris-kontrakter fra deres egne datterselskaber, men fra dag til dag køber den ekstra strøm på elbørsen til markedspris.

- Løsningen er, at vi skaffer mere transparens. Hvis selskaberne dag for dag køber på elbørsen til markedspris, så vil der være fuld gennemskuelighed og ingen problemer, siger han.

Facebook
Twitter