En blandet chefgruppe giver plus på bundlinjen

Er dine chefer en god blanding af unge og gamle, kvinder og mænd, og har de også forskellig etnicitet, så klarer dit firma sig formentlig godt.

De 10 virksomheder, der har den mest mangfoldige blanding af køn, alder, anciennitet og ikke mindst etnisk baggrund i lederkorpset tjener langt mere end de 10 mindst mangfoldige, viser undersøgelse.

Mangfoldig i ledelsen betaler sig.

Det viser en stor analyse, som ISS har lavet blandt 321 danske erhvervsvirksomheder med 6.012 ledere.

Undersøgelsen

ISS og Proacteur har sammen undersøgt 6.012 ledere fra 321 virksomheder fordelt over 12 brancher.

Formålet med undersøgelsen er blandt andet at kortlægge, hvor mangfoldige ledelserne er i store og mellemstore danske virksomheder, og om der er økonomisk gevinst ved at sammensætte ledelsen mangfoldigt.

Lederne er blevet målt på fire parametre: alder, køn, etnicitet og anciennitet.

Nedenfor kan du se nogle af konklusionerne:

  • Der er stadig relativt få kvindelige ledere
  • Kvindelige ledere har i gennemsnit en lidt længere uddannelse end deres mandlige kolleger
  • Der er uudnyttet potentiale i etnisk mangfoldighed
  • Topledere er typisk over 50 år
  • Der er store individuelle brancheforskelle

Kilde: ISS-rapport.

Faktisk er der millioner at hente på bundlinjen for virksomheder, der formår at have en mangfoldig blanding i sit chefkorps - det vil sige en god blanding af køn, alder, anciennitet og ikke mindst etnisk baggrund.

- Der er nok ikke ret mange, der er i tvivl om, at mangfoldighed er godt - et orkester er bare langt bedre, hvis det ikke udelukkende består af blokfløjtespillere - men problemet er, at der stadig er et godt stykke arbejde i at få det her udlignet, og det sætter rapporten fokus på, siger Jeff Gravenhorst, der er direktør hos ISS.

Mange millioner kroner at hente

Undersøgelsen viser, at de 10 virksomheder, der har den mest mangfoldige blanding i lederkorpset, tjener 12,6 procentpoint mere end de 10 mindst mangfoldige.

Konkret betyder det, at hvis to virksomheder har en omsætning på en milliard kroner, men den ene har en meget mangfoldig ledelsen modsat den anden, så vil virksomheden med mest mangfoldighed tjene 126 millioner kroner mere.

Aldersspredningen har mange virksomheder allerede taget til sig, men blandingen af køn og etnicitet, halter stadig efter, siger Jeff Gravenhorst.

- Vi har for eksempel selv en meget god repræsentation af kvindelige ledere hos ISS, men jo højere oppe i systemet, vi kommer, desfærre kvinder er der. I topledelsen er der kun 10 procent kvinder hos os. Det skal vi arbejde videre med. Det samme gælder etnicitet, siger han.

Analysen viser også, at der er store forskelle brancherne imellem. For eksempel har medicinalindustrien en høj mangfoldighed i deres ledelser, hvorimod bygge- og anlægssektoren samt bilbranchen har en relativt lav mangfoldighed.