Flere hundrede selvstændige frisører måtte rive sig frustreret i håret, da de i august blev klar over, at de hver især skulle betale tusindvis af kroner tilbage.
For selvom de havde været tvangslukket i fem uger i foråret, så stod de til at skulle betale samtlige hjælpekroner tilbage, fordi de efter tvangslukningen havde knoklet og arbejdet 60-70 timer om ugen.
- Jeg har regnet ud, at hvis jeg havde tjent 1.000 kroner mindre, så ville jeg kunne beholde hele kompensationen, sagde Henriette Kjær Larsen, der er selvstændig frisør i Bogense og fortsatte:
- Hvis jeg havde sagt nej til måske en enkelt kunde, så havde jeg fået lov til at beholde de 69.000 kroner. Det er surt.
Se hvordan Henriette reagerede dengang i sagen:
'Godt nyt til frisøren på gågaden'
Nu er der dog godt nyt til selvstændige, som var tvangslukket under krisen og efterfølgende indhentede store dele af det tabte. Torsdag blev der nemlig indgået en politisk aftale mellem samtlige af Folketingets partier.
Den betyder, at selvstændige, der er kommet i klemme under coronakrisen, får lov til at beholde en stor del af deres kompensation.
Derfor skal Henriette Kjær Larsen ikke betale alle de 69.000 kroner tilbage, hun fik i hjælpepakke for en periode på tre måneder. Hun får nemlig lov til at beholde den kompensation, hun fik under de fem ugers nedlukning.
Det svarer til knap 30.000 kroner.
- Jeg er glad for, at vi sammen med Folketingets partier nu er enige om at give en håndsrækning til de selvstændige, så de kan beholde noget af den kompensation, de ellers står til at skulle betale tilbage, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) og fortsatte:
- Det betyder, at blandt andet frisøren på gågaden kan se fremad og fokusere på at få hjulene til at køre rundt.
Forvirrende retningslinjer
På grund af kompliceret og dårligt formuleret lovgivning stod Henriette Kjær Nielsen og en række af hendes frisørkolleger til et større økonomisk smæk.
For at søge hjælpepakken for selvstændige og få op til 23.000 kroner om måneden i kompensation - der blandt andet skal dække løn og husleje - skulle man have et tab i omsætning på mindst 30 procent fra 9. marts og tre eller fire måneder frem.
I maj reviderede man dog bekendtgørelsen, hvor det blev tilført, at:
- Selvstændige mv., der er midlertidigt forpligtet til at holde sine lokaler fuldt lukket for offentligheden for at inddæmme smittespredning (....) kompenseres med 100 pct. af det forventede omsætningstab henholdsvis B-indkomsttab for den selvstændige, i den periode forbuddet er gældende.
I bekendtgørelsen fremgik det også, at man ikke måtte have nogen som helst omsætning i den tvangslukkede periode.
Derfor troede en række frisører og SMVDanmark, brancheforeningen for små- og mellemstore virksomheder, der har rådgivet frisørerne under forløbet, at de var sikret kompensation for den tvangslukkede periode lige meget, hvad deres omsætning var i resten af perioden.
Det viste sig dog ikke at være tilfældet. Det samlede omsætningstab skulle ses over hele perioden.
Sådan blev der givet kompensation til selvstændige
- •
Hjælpepakken var lavet for blandt andet, at selvstændige skal kunne give løn til sig selv og betale andre faste udgifter som for eksempel lokaleleje under coronakrisen.
- •
Der er nedsat tre perioder, hvor den selvstændige har kunnet søge kompensation.
- •
For at få adgang til den statslige løn skal man kunne dokumentere, at omsætningen er faldet med mindst 30 procent i den/de ansøgte perioder. Her ses der typisk på samme periode sidste år, men hvis der for eksempel er tale om en nystartet virksomhed, kan man se på omsætningen de tre foregående muligheder.
- •
Hvis man lever op til kravene, kan man få kompensation på op til 23.000 kroner om måneden. Hvis ens omsætning er faldet under 30 procent, så er man ikke berettiget til hjælpepakken.
Frisør jubler
De forvirrende regler fik dengang SMVDanmark til at kritisere vejledningen højlydt.
- Virksomhederne har ageret ud fra, at de skulle knokle en vis del ud af bukserne, når de åbnede igen. De har kaldt ekstra personale på arbejde og arbejdet 60-70 timer om ugen, og det bliver de så straffet for, sagde administrerende direktør Jakob Brandt dengang.
Nu har politikerne lyttet til kritikken, og så skal de også have ros, mener direktøren.
- Jeg har hænderne over hovedet, og jeg er rigtig glad for, at vi har en minister og nogle folketingsmedlemmer, der har lyttet til problemerne, siger Jakob Brandt og fortsætter:
- Jeg tror, at alle kunne se, at man ikke skal kunne tvangslukke virksomheder i Danmark og så efterfølgende sige, at I desværre ikke kan få kompensation.
Hvorfor skulle der så gå tre og en halv måned, før der kom en politisk aftale?
- Det må du spørge ministeren om. Men bedre sent end aldrig, siger den administrerende direktør.
En glad Henriette Kjær Larsen fra Bogense havde ikke tid til at blive interviewet. Der var nemlig fuld gang med klipningen, da vi kontaktede hende i går.
Til gengæld havde frisørkollegaen Dorte Holk fra Kolding tid til at slippe hårtrimmeren et kort øjeblik.
Hun stod nemlig også til at skulle betale sine kompensationskroner tilbage indtil i torsdags, da politikerne økonomisk fjernede saksen fra frisørernes struber.
- Det er helt fantastisk. Det er, hvad vi har kæmpet for i snart et halvt år. Jeg er glad for, at de (politikerne red.) har lyttet.
- På en skala fra 1-10 er jeg på en 11'er. Jeg er mega glad, siger hun.