Endnu en bank indfører negative renter: Her skal du betale for at have penge stående

Private skal nu også betale negative renter i Ringkjøbing Landbobank.

Private med mere end 2 millioner kroner i Ringkjøbing Landbobank skal nu betale 0,75 procent i rente. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

I dag har Ringkjøbing Landbobank meldt sig ind i den hastigt voksende klub af banker, der tager penge, når private sætter penge i banken.

Ligesom de andre banker indfører Ringkjøbing Landbobank kun negative renter for kunder med mange penge stående i banken. I Ringkjøbing Landbobank skal man således først betale en negativ rente på 0,75 procent, når man har over to millioner kroner i banken.

Ifølge John Fisker, der er administrerende direktør i Ringkjøbing Landbobank, er det 'nogle hundrede kunder', som bliver ramt af renteændringen.

Jyske Bank var først

Jyske Bank var den første bank, som indførte negative renter til private. Det skete i august, hvor banken annoncerede, at de mest velhavende kunder med mere end 7,5 millioner kroner stående i banken skal betale en negative rente på 0,6 procent.

Kun otte dage efter Jyske Bank indførte negative renter på indlån for private, gjorde Sydbank det samme. Grænsen var – ligesom hos Jyske Bank – på 7,5 millioner kroner.

Der gik dog ikke længe, før Jyske Bank satte grænsen for, hvornår der skal betales negative renter ned. I september ændrede Jyske Bank grænsen til 750.000 kroner, og renten blev nu på -0,75 procent.

Spar Nord var den tredje bank, der indførte negative renter. Det skete i oktober, hvor banken varslede, at privatkunder skal betale 0,75 procent i rente for indestående over 750.000 kroner.

Mens virksomheder længe har betalt for at have penge stående i banken, er det relativt nyt, at private også må til lommerne. Ifølge bankerne selv skyldes det, at det bliver en større og større udgift for bankerne, når danskerne sætter penge i banken.

- Renteniveauet er faldet dramatisk gennem 2019. Derfor lader vi de større kunder betale kostprisen, siger John Fisker.

I september fulgte Nationalbanken Den Europæiske Centralbank og satte renten ned. Det betyder, at bankerne nu betaler 0,75 procent i rente, når de sætter penge i Nationalbanken.

Det er dog ikke alle banker, der sender regningen direkte videre til kunderne. I august afviste Danske Banks finansdirektør, Christian Balzer, at banken vil indføre negative renter for private.

- At gøre det kan have negativ indvirkning på samfundet, herunder risikoen for at kunderne hæver flere indskud kontant, sagde han dengang til Bloomberg News.

Her betaler du negative renter

  • Jyske Bank: Indestående over 750.000 kroner forrentes med -0,75 procent.

  • Sydbank: Indestående over 7,5 millioner kroner forrentes med -0,6 procent.

  • Spar Nord: Indestående over 750.000 kroner forrentes med -0,75 procent.

  • Ringkjøbing Landbobank: Indestående over to millioner kroner forrentes med -0,75 procent.