Endnu en nat uden resultat i Forligsen: Forhandlere mødes igen klokken 10

Flere forhandlere skal hjem og sove, før forhandlingerne fortsætter søndag formiddag.

Anders Bondo, topforhandler for de kommunalt ansatte, forlod Forligsinstitutionen for at komme hjem og sove kort før klokken fem. (Foto: Martin sylvest © Scanpix)

Det har været en lang nat uden et endeligt resultat i Forligsinstitutionen i det indre København, og omkring klokken fem er forhandlerne taget hjem for at få lidt søvn.

Tidligere på natten var det Flemming Vinther, der er topforhandler for de statsligt ansatte, der forlod Forligsen for at komme hjem og sove omkring klokken to.

Og her kort før klokken fem skyndte Anders Bondo, topforhandler for de kommunalt ansatte, sig ud i tusmørket foran Forligsen.

Lige efter ham fulgte Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd, der kunne fortælle, at forhandlingerne er sat på pause i fem timer, før forhandlingerne fortsætter klokken 10 søndag formiddag.

- Status er, at vi har arbejdet videre og forsøgt at nå nogle landingsbaner i løbet af natten uden at komme helt i mål, så nu går vi hjem og sover lidt, og så mødes vi igen klokken 10, siger hun og fortsætter:

- Lige nu er jeg bare lidt træt, men jeg er mest positiv, fordi jeg tror på, at begge parter har en hel klar interesse i og et ønske om at lande de her resultater. Så jeg er mest positiv.

- Det kan godt tage en hel søndag

Ifølge Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, er pausen her til morgen et udtryk for, at det er svære forhandlinger, der tager lang tid.

- Men også, at der er godt gang i forhandlingerne, og jeg synes, at vi har nærmet os hinanden, siger han.

Fredag eftermiddag valgte arbejdsgiverne at splitte forhandlingerne op, så de ikke længere bliver kørt i ét bredt spor, men i tre mindre spor. Det betyder, at arbejdsgiverne er kommet med separate udspil til de tre områder - det statslige, det regionale og det kommunale.

Gennem forhandlingerne har der været tre helt store knaster, nemlig den betalte spisepause, løn og lærernes arbejdstid. Og de knaster er der endnu, fortæller Benny Andersen.

- Nu forhandler vi jo regioner for sig, kommuner for sig og staten for sig. Det er klart, at nogle af de spørgsmål fylder mere nogen steder end på andre områder.

Og det er ikke bare detaljer, der mangler at komme på plads, siger Benny Andersen:

- Vi mangler stadig nogle af de store spørgsmål, men der sker fremskridt. Man kan godt kalde det et slutspil, men det bliver et slutspil, som kan komme til at tage os en hel søndag.

Selvom forhandlerne efterhånden er udkørte, mener Grete Christensen heller ikke, at det er en garanti for, at forhandlingerne slutter tidligt søndag.

- Når solen står op, og vi starter på en frisk, så sker der nogle gange det, at tingene glider lidt hurtigere. Men det kan godt blive en lang dag igen i morgen, siger hun.

OVERENSKOMSTFORHANDLINGER I DET OFFENTLIGE

  • En overenskomst er en aftale mellem lønmodtagere og arbejdsgivere om de ansattes løn, arbejdstid, barsel og pension.

  • Hvis parterne ikke finder en løsning, vil det føre til en konflikt i form af strejke og lockout.

  • Parterne har den seneste tid været til møder med forligsmand Mette Christensen.

  • Mette Christensen kan udsætte konflikten, hvis hun vurderer, at der er en chance for, at parterne kan blive enige.

  • Mette Christensen kan udsætte konflikten to gange, og det har hun gjort nu.

  • Strejke kan begynde fra 6. maj og lockout 12. maj. Forligsmanden kan vælge, at strejke og lockout skal iværksættes samme dag.