Computerspil, musikanlæg og lyset er tændt på børneværelset. I bryggerset kører vaskemaskine og tørretumbler, mens der er fuldt blus på ovn, komfur og emhætte i køkkenet.
Elmåleren løber letbenet af sted hos familien Cedervall i den røde og snart 100 år gamle murermestervilla i Dragør. Klokken er 17.30, det er lige før spisetid. Det dyreste tidspunkt på dagen at bruge strøm, fordi de fleste andre i Danmark gør det samme.
Samtidig opvarmer familien huset med naturgas, som lige nu er rekorddyr. Og det bliver ikke billigere af, at huset ikke er alt for godt isoleret.
- Nu er det et møghamrende gammelt hus, og når du står forskellige steder, kan du mærke, det piver direkte igennem, forklarer Søren Cedervall.
Med et forventet naturgasforbrug i år, der nærmer sig de 4.000 kubikmeter, har familien lige nu kurs mod en kæmpe energiregning.
- Da jeg begyndte at summe sammen, fik jeg lige en klump i maven. Vi kan få næsten 40.000 kroner på toppen af det, vi normalt betaler. Om året. Og det er så kun for naturgassen, siger Søren Cederwall, der dermed kan se frem til en årlig varmeregning på over 60.000 kroner. Hvis de høje energipriser fortsætter.
Familien er langt fra de eneste, der lige nu kan se frem til en markant større varmeregning. Forbrugerprisen på naturgas er det seneste år mere end fordoblet, og det rammer flere end 400.000 husstande, der varmer op med naturgas.
Eksperimentet
For at få styr på energiforbruget har familien sagt ja til at være med i et eksperiment.
Familien består af børnene Ida og Victor samt mor og far Annki og Søren Cedervall.
Den næste uge skal de se, hvor meget de egentlig kan spare på varme og el, hvis de følger alle eksperternes bedste sparetips.
Opgaven bliver at gøre det billigere end en normal uge på matriklen. Derfor har DR i ugen op til eksperimentet registreret familiens forbrug af el og gas og regnet ud, hvad det koster. De seneste syv dage har familien brugt for 1.815 kroner i naturgas og 489 kroner i strøm. Altså en samlet energiregning på 2.304 kroner. På én uge.
- Det er forholdsvist højt, erkender Søren Cedervall.
- Skal det ned?
- Ja, det vil være dejligt.
Men før familien går i gang, får de hjælp. DR har bedt energispareekspert Tue Patursson fra Videnscenteret Bolius om at løbe huset igennem og give familien nogle gode råd.
Skru ned for varmen
Og der er noget at komme efter. Temperaturen på førstesalen i huset er nemlig lige over 23 grader.
- Vi har nogle radiatorer, og de står næsten alle sammen på max, erkender Annki Cedervall.
- Det er jo tit mig og børnene, der godt kan lide at skrue op, så det bliver varmt.
Et enkelt drej på termostaten kan ifølge eksperten gøre underværker.
- Jeg plejer at sige, at skruer du fire ned til tre, så dæmper det stuetemperaturen med to grader.
Og to grader ned svarer ifølge eksperten til at skære ti procent af varmeregningen. Med de nuværende gaspriser kan det i familiens tilfælde være omkring 6.000 kroner om året.
Så er der familiens forbrug af varmt vand.
- Der er ingen tvivl om, at en del af ens varme går til varmt vand. I har et badekar. Og tager man ti minutters brusebade, skal man overveje fem minutters bade i stedet. Det kan gøre rigtig meget for varmeregningen, lyder rådet fra Tue Patursson.
Strømslugerne
Med fire personer i husholdningen bliver der også brugt masser af strøm her i huset. Tæt på 8.000 kilowatt-timer om året. Til sammenligning bruger en gennemsnitlig familie med to børn ifølge Bolius 4.400 kilowatt-timer.
En femtedel af en gennemsnitlig families strømforbrug går til at vaske tøj. Og her er familien fra Dragør ingen undtagelse.
- Vaskemaskine og tørretumbler. De kører fra mandag til fredag. I hvert fald én til to vaske om dagen. Der dyrkes meget sport her i familien, forklarer Annki Cedervall.
Også en anden strømsluger – nemlig opvaskemaskinen - kører dagligt.
For alle maskinerne lyder rådet fra Tue Patursson:
- Fyld dem op, før de kører.
- Og en anden ting, I kunne prøve at se på, er, om det kan lade sig gøre at vaske og tørre om natten. Få det sat over på nogle tidspunkter, hvor der ikke er spidsbelastning på strømmen.
Det er nemlig næsten tre gange så dyrt at få leveret strøm i tidsrummet klokken 17 til 20 i vinterhalvåret. Og så er det samtidig muligt hos familiens elselskab at vælge en aftale, hvor strømprisen om natten er markant lavere end i dagtimerne.
Ekspertens råd
Efter at have gennemgået familiens hus lyder Tue Paturssons spareråd til den kommende uge sådan her:
- •
Skru ned for varmen. Hver gang du skruer én grad ned, sparer du fem procent på varmeregningen.
- •
Drop karbad helt.
- •
Halver længden på dine brusebade.
- •
Fyld vaskemaskine og opvaskemaskine helt op før start.
- •
Drop tørretumbleren. Og brug den udendørs tørresnor i stedet.
- •
Husk at slukke for lys og apparater, der ikke bliver brugt.
- •
Og forsøg at bruge strøm om natten, når den er billigst.
Eksperiment-ugen
Og så er resten ellers op til familien selv. Det første, familien gør, er at sænke temperaturen i huset med mere end to grader. Og det kan mærkes.
Det går heller ikke alt for godt med at flytte strømforbruget til før klokken seks om morgenen.
Til gengæld går det rigtig godt med at slukke lyset.
Resultatet
Der er stadig gang i energiforbruget i villaen i Dragør ved eksperimentets afslutning en uge senere. Men nu på et lidt lavere niveau.
Familien har skruet stuetemperaturen ned med mere end to grader, så den nu ligger mellem 19 og 20 grader. Gulvvarmen i badeværelset er slukket, børnenes karbad droppet. Brusebadene bliver klaret væsentlig hurtigere, end de plejer. Og endelig er der blevet slukket masser af lys.
- Der er selvfølgelig den bagdel, at huset bare er bælgravende mørkt. Men sådan er det jo bare. Håber, det har givet noget på kontoen, siger Søren Cedervall.
Det er tid til at få resultatet. DR har aflæst familiens målere.
Først varmeregningen. Sidste uge brugte familien for 1.815 kroner i naturgas. I eksperimentugen er forbruget faldet til 1.555. Altså en besparelse på 260 kroner. Svarende til 14 procent.
- Vi sagde jo, at hvis vi havde sparet 10 procent, så var vi tilfredse, for så var det det værd. Nu vi har sparet næsten 15 procent. Så kan jeg måske få gulvvarmen i badeværelset tilbage, vurderer Annki Cedervall.
Så er der elregningen. Sidste uge brugte familien for 489 kroner strøm. I eksperimentugen er forbruget faldet til 267 kroner. Altså næsten en halvering.
Og det er hverken tøjvask om natten eller mådehold med tørretumbleren, der har givet pote. Faktisk har opskriften været forbløffende enkel.
- Der har været lys tændt konstant forskellige steder i huset, det er jo så stoppet, fortæller Søren Cedervall.
- Vi har bare været rigtig dygtige til at slukke. Det har bare været duk, duk, duk, og så var der slukket, tilføjer Annki Cedervall.
- Kan alle gøre det her?
- Ja så absolut. Det er ikke fordi, det kræver en doktorgrad at slukke sit eget lys, når man går ud at sit værelse.
Eksperimentet ender med en samlet el- og varmebesparelse på næsten 500 kroner på én uge. Det svarer til en samlet årlig besparelse på 20.000 kroner - hvis altså familien fortsætter sparekursen, og de nuværende høje gas- og elpriser forbliver høje.
- Det er et eller andet sted fantastisk, at det har båret frugt, siger Søren Cedervall.
Og familien er klar til at holde fast i – i hvert fald nogle af - de nye vaner.
- Jeg kunne godt lide, at man sparede både penge og på miljøet. Det er win-win, siger Annki Cedervall.